Nahlin edukacijski program za mlade aktiviste i aktivistice – 2019.

10 apr
Rok prijave 19.04.2019

Želiš biti aktivist/aktivistica u polju ljudskih prava s fokusom na slobodu vjere i problematiku islamofobije? Aktivizam ti je stil života? Smatraš da podići glas ne znači samo govoriti bučno, već odmjereno i argumentirano? Pozivamo te da se prijaviš na Nahlin edukacijski program za mlade aktiviste i aktivistice u oblasti ljudskih prava!

CEI Nahla organizira edukaciju u oblasti ljudskih prava s fokusom na vjerska prava i slobode za treću generaciju polaznika i polaznica. Edukacija je do sada uspješno iznjedrila preko 30 aktivista i aktivistica koji su dio Nahline inicijative PRVI (protiv rasne i vjerske intolerancije).

Cilj programa je motivirati aktiviste/ice da se upoznaju s problemima diskriminacije, kršenja ljudskih prava, zločina iz mržnje i govora mržnje s fokusom na islamofobiju i slobodu vjere i uvjerenja i pomoći im da usvoje potrebna znanja i vještine kako bi aktivno djelovali na terenu i sistematski pristupili rješavanju ovih problema uz mentorstvo iskusnih stručnjaka.

Želimo osnažiti mlade studente/ice i diplomante/ice prava, politologije, novinarstva, teologije, sociologije, međunarodnih odnosa i srodnih fakulteta društvenih nauka (ali i sve druge entuzijaste) koji su motivirani da djeluju u smjeru rješavanja izazova islamofobije i diskriminacije na temelju vjere, te žele više naučiti o tome i aktivnije se uključiti u rad formalnih i neformalnih grupa, kao i institucija koje se bave ovim pitanjima.

TRAJANJE: Cjelokupan program sastoji se od 10 susreta, utorkom od 23. aprila do 25. juna 2019. godine (predavanja i radionice u trajanju od 3 sata po susretu). *Postoji mogućnost održavanja dnevnih termina susreta nedjeljama tokom ramazana.

SADRŽAJ: Učesnice i učesnici će kroz radionice i praktičan rad učiti o ljudskim pravima, pravnom sistemu, okvirima u BiH i zakonskim regulativama, alatima za praćenje i sakupljanje podataka i mjerenje islamofobije, alatima za lobiranje i zagovaranje, učestvovanju u javnim raspravama i javnom nastupu, mehanizmima za djelovanje protiv diskriminacije i djelovanje u civilnom društvu i drugim relevantnim temama te dobiti priliku za volonterski angažman na projektima i u radnim grupama iz spomenutih oblasti.

PREDAVAČI/CE: stručnjaci u oblasti prava, međunarodnih odnosa, javnog nastupa, lobiranja, zagovaranja i teologije

PRIJAVE: isključivo putem ONLINE FORMULARA do petka, 19. aprila 2019. godine.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas na [email protected].

PROGRAM JE BESPLATAN! Prijavi se još danas, broj mjesta je ograničen!

(Visited 171 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Hocu.ba praksa