Nahla – Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

19 sep

Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH u srijedu, 27. septembra od 16 do 19 h organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Priključi se akciji. Učini nešto zaista važno – daruj krv i spasi nečiji život!

Organizam zdrave odrasle osobe sam proizvodi dovoljne količine krvi. Prosječna odrasla osoba ima oko 5 litara krvi, koja je neophodna za sve funkcije organizma.

KRV je i nezamjenjiv LIJEK. Nije ga moguće proizvesti vještačkim putem, već je jedini izvor tog lijeka je ljudski organizam. Ne moramo biti medicinski radnik: ljekar, farmaceut, medicinski tehničar… da bismo pomogli da se neko izliječi. Dovoljno je da imamo volju da pomognemo i da odemo DAROVATI KRV.

Osnovna načela davanja krvi su: dobrovoljnost, anonimnost, solidarnost i besplatnost. U ovim načelima možemo prepoznati i načela davanja sadake, pa tako možemo gledati i na darivanje krvi. Dakle, svako od nas je potencijalni davatelj krvi i svako od nas može SPASITI ŽIVOT.

KO MOŽE DATI KRV?

Krv mogu davati sve osobe:

 • Dobrog općeg zdravstvenog stanja;
 • Starosne dobi od 18 do 65 godina;
 • Tjelesne mase min. 55 kg;
 • Hemoglobina 135 g/L (muškarci), 125 g/L (žene);
 • Pulsa 50-100 otkucaja u minuti;
 • Krvnog pritiska: sistolični 90-180 mm Hg, dijastolični 50-110 mm Hg;
 • Muškarci mogu darivati krv svaka 3 mjeseca, tj. 4 puta godišnje;
 • Žene mogu darivati krv svaka 4 mjeseca, tj. 3 puta godišnje;

Ukoliko osoba koja želi biti dobrovoljni davatelj iz bilo kojeg razloga ne može dati krv, ne treba biti očajna. Veliki značaj ima i samo animiranje porodice, prijatelja, poznanika na davanje krvi. Vrlo često je ljudima potreban vrlo mali poticaj da daruju krv. Ponekad nisu ni svjesni važnosti te aktivnosti. Ponekad su samo lijeni. Zato je vrlo bitno da svi budemo podsticatelji darivanja krvi.

Davanje krvi ni na koji način ne šteti zdravlju davatelja sve dok se poštuju propisi za selekciju davatelja (datum zadnjeg darivanja, zadovoljavajući nivo hemoglobina u krvi, dobro opće zdravstveno stanje-ljekarski pregled). Zdrav organizam ima uvijek dovoljne količine krvi. Dobrovoljnim davanjem krvi ujedno kontroliramo naše zdravlje. Prilikom svakog davanja krvi, davatelj prolazi liječnički pregled, kontrolira nivo željeza u krvi, a njegova krv se testira na AIDS, hepatitis i sifilis. Određuje se i krvna grupa (A, B, AB, O; svaka može biti Rh + ili Rh -). Sav pribor koji se koristi pri uzimanju doze krvi (igle, PVC cijevi, PVC kese itd.) je sterilan i za jednokratnu upotrebu, tako da ne postoji mogućnost bilo kakve zaraze.

POSTUPAK KOD DAVANJA KRVI

Davanje krvi je brz i jednostavan postupak. Čitav proces traje oko 30 minuta i odvija se u nekoliko koraka:

 • Evidencija dobrovoljnog davatelja krvi
 • Provjera količine željeza u krvi (kapljica krvi uzeta iz jagodice prsta)
 • Ljekarski pregled
 • Uzimanje doze krvi
 • Proces davanja pune krvi je siguran i bezbolan i traje 8-12 minuta.

Preporučljivo je nekoliko sati prije davanja krvi pojesti obrok. Poslije davanja krvi također je dobro osvježiti se sokom i pojesti nešto lagano. Nije preporučljivo pušiti prije i poslije davanja krvi. Pušenje nakon davanja može izazvati neugodne reakcije kao što su mučnina i osjećaj blage omaglice. Ove reakcije se javljaju usljed kratkotrajnog sužavanja krvnih sudova u mozgu (spazam).

DARUJMO KRV – BUDIMO VRIJEDNI NAZIVA ČOVJEK! OČEKUJEMO VAS U NAHLI, U SRIJEDU, 27. septembra 2017!

nahla.ba

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments