Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo u BiH

18 mar
Rok prijave 31.03.2017

Poziv za sudjelovanje u natječaju za dodjelu Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u BiH
Bosna i Hercegovina, 2017. (za postignuća u 2016.).

Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo ima za cilj slaviti i promovirati izuzetna postignuća novinara-istraživača, te povećati vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Nagradu je utemeljila Glavna uprava za proširenje Evropske komisije, nakon objavljivanja Strategije širenja Evropske unije u kojoj se prepoznaje izražena potreba da se osigura sloboda izražavanja u medijima i podrži istraživačko novinarstvo u nadgledanju reformskih procesa i održavanju povijesnog zamaha u kretanju ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo dodjeljuje se u zemljama Zapadnog Balkana  (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu1, Makedoniji, Srbiji) i Turskoj, u periodu od tri godine: 2015. (dodjeljuje se za radove i postignuća na polju istraživačkog novinarstva ostvarena u 2014.), 2016. (za postignuća ostvarena u 2015.) i 2017. (za postignuća ostvarena u 2016. godini).

Ukupni nagradni fond za svih sedam zemalja-korisnica za sve tri godine iznosi 210.000 EUR. Godišnji nagradni fond za svaku zemlju iznosi 10.000 EUR; svake godine u svakoj od zemalja bit će nagrađeno 1-3 novinara; pojedinačne nagrade iznose 3.000-5.000 EUR.

Nagradom upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva, kojim koordinira Mirovni institut iz Ljubljane, koji je za tu ulogu odabrala Evropska komisija. Evropska komisija nadgleda i odobrava sve važne korake u proceduri dodjele nagrade.

Poziv za nominacije

Mediacentar Sarajevo kao član regionalnog partnerstva organizacija civilnog društva koje upravlja Nagradom Evropske unije za istraživačko novinarstvo raspisuje poziv za nominacije za:
–    Istraživačke priče objavljene od 1. januara do 31. decembra 2016. godine u kojima se izvještava o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja i ovlasti i kršenje temeljnih prava, korupciju i organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini, a koja ne bi privukla pažnju javnosti da priče nisu objavljene.

Uvjeti učešća u natječaju

Moguće je nominirati istraživačke priče objavljene ili emitirane u medijima bilo koje vrste u Bosni i Hercegovini: u novinama/magazinima, na radiju, televiziji, internet portalima, ili u više medija različitog tipa.

Nominirani mogu biti novinari ili grupe novinara. Natječaj je otvoren za profesionalne novinare koji imaju bilo kakvo zaposlenje ili angažman u medijima (stalni radni odnos, honorarni rad, samozaposlenje, i sl.).
Natječaj obuhvaća i  potkategoriju za najbolju priču mladog istraživačkog novinara. Mladi istraživački novinari također dolaze u obzir za glavnu nagradu.

Moguće je nominirati istraživačke priče objavljene ili emitirane u medijima u Bosni i Hercegovini (a namijenjene publici u Bosni i Hercegovini na zvaničnom jeziku/jezicima, manjinskom jeziku/jezicima ili međunarodnim jezicima).

Uz nominacije istraživačkih priča objavljenih u medijima u Bosni i Hercegovini  (namijenjenih publici u Bosni i Hercegovini na jezicima koji nisu zvanični u Bosni i Hercegovini  (manjinski jezik ili jezik neke etničke grupe, međunarodni jezik) moraju biti priloženi prijevodi na jedan od zvaničnih jezika.

Nagradni fond

Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu za 2017. godinu (za postignuća ostvarena u 2016.) iznosi 10.000 EUR.

Bit će nagrađene do tri najbolje priče.

Pojedinačna nagrada iznosit će od 3.000 do 5.000 EUR. Nagrada za potkategoriju za najbolju priču mladog istraživačkog novinara iznosi 3.000 EUR.

Kompletno uputstvo za prijavljivanje/nominiranje te prijavni obrasci nalaze se na internet stranici www.media.ba.

Rok za prijavu je  31. mart 2017., do 24:00h

Više informacija na: [email protected].

Upute za predaju prijava-nominacija
Prijavni obrasci A i B

Odgovore na najčešće postavljana pitanja možete pronaći ovdje.

Ovaj dokument sačinjen je uz financijsku podršku Evropske unije. Za njegov sadržaj odgovorni su Mirovni institut i Mediacentar Sarajevo, te se nipošto ne može smatrati da isti odražava stavove Evropske unije.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin