Mostar: Poziv na javno predavanje ambasadorice Švicarske u BiH o temi “Politički sistem Švicarske”

19 mar

Poziv studenti(ca)ma, uposlenicima/ama Univerziteta i svim zainteresovanim sugrađanima/kama da prisustvuju javnom predavanju Nj.E. Andree Rauber Saxer, ambasadorice Švicarske Konfederacije u BiH o temi “Politički sistem Švicarske”.

Javno predavanje bit će održano u utorak, 19.03.2019. godine u 11:30 h u Amfiteatru 2 Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Nakon predavanja, planiran je i razgovor sa uvaženom ambasadoricom.

Gđa Andrea Rauber Saxer je ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini od septembra 2016. godine. Prije ovog zadatka obavljala je funkciju zamjenice šefa stalne misije Švicarske pri OSCE-u, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama.
Ambasadorica Rauber Saxer po profesiji je pravnica. Kratko vrijeme radila je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu (MKSJ), te tezom o pravnim procedurama MKSJ-u stekla titulu magistra u Fletcher školi prava i diplomatije.

Švicarska Konfederacija, alpska zemlja u srcu Evrope, poznata je po obilju prirodnih ljepota, planinskih jezera, visokorazvijenom bankovnom sistemu, luksuznim satovima, te kvalitetnoj čokoladi i siru. Već dugo vremena zauzima visoku poziciju na rang-listi najbogatijih zemalja svijeta. Također, odlikuje je demografska raznovrsnost, postojanje četiri zvanična jezika (njemački, francuski, talijanski i romanš jezik), ali i višestoljetna neutralnost u vremenu ratova. Švicarska neutralnost zvanično traje preko 200 godina, od potpisivanja Pariškog mirovnog ugovora 1815. godine, mada korijeni neutralnosti datiraju još iz 1516. nakon Bitke kod Marignana.

Švicarska je federalno uređena država. Među ciljeve Švicarske konfederacije spadaju zaštita sloboda i prava naroda, osiguranje nezavisnosti i bezbjednosti zemlje, promocija zajedničkog blagostanja, održivog razvitka, unutrašnje kohezije i kulturne različitosti zemlje, zatim osiguranje jednakih šansi za sve građane i građanke te dugoročno očuvanje prirodnih resursa i promocija pravednog i miroljubivog međunarodnog poretka.

(Visited 51 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments