Mostar: Međunarodna naučno-stručna konferencija ”SFERA 2017: Tehnologija betona”

15 mar

Međunarodna naučno – stručna konferenciju pod nazivom “Sfera 2017: Tehnologije betona” bit će održana 23. i 24. marta 2017. godine u tehnološkom parku Intera u Mostaru. Konferenciju organizuje kompanija Sfera d.o.o. iz Mostara u saradnji sa Građevinskim Fakultetom Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Tehnološkim Fakultetom Univerziteta u Tuzli, te Građevinsko Arhitektonskim Fakultetom Univerziteta u Nišu, te uz potporu: Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Vlade HNŽ/K, i Grada Mostara.

Konferencija će početi u 10 i 30, a bavi se osnovnim materijalom za izradu objekata. Konstruktivni sistem objekta, kao i materijalizacija istog je jedna od najbitnijih osobina svakog objekta, te korištenja istog. Proizvodnja, transport, ugradnja, te njega betona kao i materijala za završnu obradu betona su od ključnog značaja za budući identitet objekta u prostoru, stabilnost, kao i njegovo redovno održavanje. Betonski proizvodi su već decenijama predmet ispitivanja u cilju poboljšanja ugodnosti korištenja unutrašnjeg prostora, te ostvarivanja veće stabilnosti konstruktivnih sistema.

Na konferenciji se iznose regulative i standardi u oblasti tehnologije betona, prezentiraju dosadašnja iskustva u procesu izgradnje objekata, te preispituju naučna i tehnološka dostignuća, kao i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje i primjene materijala za spravljanje betona, njihove prednosti i uslovi za primjenu, kao i mogućnosti za poboljšanjem.

Cilj diskusije jeste razmjena znanja i iskustva u različitim oblastima inžinjerstva, kao i otvaranje mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće saradnje. Konferencija se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu se prezentuju naučni, pregledni i stručni radovi, a u drugom savremene tehnologije i proizvodi u domenu proizvodnje betona, te materijala kao komponenti za spravljanje svježe betonske mase.

Osim predavanja, interaktivnih dijaloga, te predstavljanja učesnika i zbornika radova, konferencija će također biti i izložbenog karaktera naših sponzora i partnera. Na konferenciji će učestvovati više od dvadeset kompanija s izložbenim dijelom i okupit će više od četiri stotine učesnika iz regije. Konferenciji će prisustvovati brojni politički dužnosnici iz BiH.

Gostujući predavači na konferenciji su:

 • Certifikacija građevinskih proizvoda – betona i betonskih proizvoda,
  prof. dr. Azra Kurtović, Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu
 • Tehnička harmonizacija standarda u Bosni i Hercegovini – uredba o građevinskim proizvodima, prof. dr. Azra Kurtović, Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu
 • Primjene EU regulative u RH, specijalne vrste betona
  Renato Rajzer, IGH Institut Zagreb
 • Eurokodovi – Izazov savremenog graditeljstva u BiH
  Prof dr. Sanin Džidić, IBU EDU
 • Certificiranje betonara prema EN206-1,
  Zehrina Begić, GIT Institut Tuzla

Ulaz za goste konferencije je slobodan uz obaveznu registraciju putem ovog linka.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments