Mostar: Biciklijada za promociju Ćire i južne Hercegovine

19 mar

Udruga „HerzegovinaBike“ i agencija “onlyCROATIA” najavljuju biciklijadu „Ćirinom prugom Mostar-Hutovo“ koja će se održati u nedelju 15.4.2018. sa početkom u 10:00h ispred hotela “Villa Milas” u Mostaru. Biciklijada se realizira uz financijsku potporu „Turističke Zajednice HNŽ/K“, a u cilju promocije „Južne Hercegovine i Uskotračne pruge Ćiro“.

Povijesna uskotračna pruga sa parnom lokomotivom prolazi od Mostara uzduž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno, te u blizini Ivanice prelazeći granicu sa Hrvatskom sve do Dubrovnika. Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901 godine. Ćiro je tijekom svog postojanja povezivao mjesta u Hercegovini i donosio im život, a danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

  • Ekskurziju započinjemo u Mostaru gdje će učesnike biciklijade dočekati će ljubazno osoblje villa Milas te ih ponuditi toplim čajem ili kavom. “Ćirina biciklijada” vas vodi kroz Mostar (stari grad) sa posjetom čuvenom “Starom mostu”, UNESCO-va svjetska baština koji je, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu.
  • Nakon obilaska i fotografiranja, biciklijada nastavlja pod policijskom pratnjom svoj put prema naselju Blagaj, gdje se nalazi izvor Bune, koji je najveći krški izvor u Europi (Vrelo Bune). Pored njega se nalazi čuvena sufijska tekija, a u njegovoj okolici su prapovijesno nalazište Zelena pećina, ribogojilište i restorani, te dvorac iz 15. stoljeća, dok se u samom mjestu nalaze brojne građevine koje su proglašene za nacionalni spomenik BiH.
  • Po obilasku Blagaja, biciklijada nastavlja svoj put prema Buni, gdje imamo kratku pauzu u restoranu kolo, nakon čega nastavljamo svoj put prema Baćevićima, gdje nastavljamo lokalnom cestom kroz Maloševiće, Čeljevo, prelijepim krajolicima uz rijeku Neretvu sve do Čapljine.
  • Iz Čapljine pod policijskom pratnjom nastavljamo uspon u dužini 1km prema Počitelju, naseljenom mjestu koji je u sastavu općine Čapljina, a njegovo povijesno urbano središte potječe još od 14. st. i zaštićen je nacionalni spomenik BiH.
  • Nakon obilaska Počitelja, spuštamo se u Čapljnu gdje nas očekuje ljubazno osoblje Centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina ( Restoran Storia), koje će nam prezentirati svoje kulinarsko umijeće polaznika obuke za kuhare i konobare koja se provodi u sklopu projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ kojeg financira Evropska unija u vrijednosti od 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO). Partneri ovog projekta su REDAH – vodeći aplikant/vođa aktivnosti (RM), Općina Čapljina (OČ),Služba zapošljavanja, HNK-a (SZHNK), Srednja škola Čapljina (SŠČ), Bizz Solutions d.o.o. (BS), Turistički klaster Hercegovina (TKH), Turistička zajednica HNK-a (TZHNK). Ovim projektom za sve sudionike biciklijade osigurani su hrana i voda.

Biciklijada ide trasom kuda se u prošlosti kretao Ćiro u dužini 35km od Mostara do Čapljine, odnosno 65km u ukupnoj dužini biciklijade. Učesnici biciklijade će na raspolaganju imati 8 volontera, iskusnih biciklista koji će tijekom bicikliranja paziti na sigurnost svih učesnika i pobrinuti za svaku nepredviđenu situaciju, te je ukloniti u najkraćem roku, kao i policijsku pratnju na opasnim mjestima, gdje je pojačan promet vozila.

Trasa je u cijelim putem asfaltirana podloga na kojoj se može, osim MTB biciklom, voziti i trekking ili cestovnim biciklom. Primjerena je svim biciklistima, pošto su trasa i ritam vožnje lagani i prilagođeni većini.

Kotizacija za sudjelovanje je 5KM, a svim sudionicima na raspolaganju su volonteri, servisno vozilo, fotografije i video sa biciklijade, te im je osigurano: ručak, voda i prva pomoć u servisnom vozilu, kao i piće dobrodošlice….

Prijave i više detalja organizator će uskoro objaviti, te ovim putem poziva sve klubove prijatelje kako iz BiH, tako i iz susjednih država, da se odazovu na biciklijadu, kako bi proveli jedan odličan dan i još jednom promovirali biciklizam u odličnom svjetlu.

FB Event

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments