MOMA: Besplatan online kurs o fotografiji

24 feb

Muzej Moderne umjetnosti u Njujorku (MOMA) će organizovati besplatan kurs o fotografiji kao formi umjetnosti i na taj način približiti vizuelnu pismenost masama. Ukoliko želite da saznate više o fotografiji kao formi umjetničkog izraza i njenoj upotrebi kao medijuma za kreiranje narativa, možete se besplatno prijaviti na ovaj kurs.

Kurs “Seeing Through Photographs” će voditi Sara Meister, kustoskinja fotografskog odjeljenja muzeja MOMA, koristeći bogatu fotografsku arhivu koja se čuva u ovom muzeju. Iako je fotografisanje, posmatranje i deljenje fotografija postala prirodna stvar za mnoge od nas, naši svakodnevni susreti sa fotografijama ne čine nas nužno vizuelno pismenim. Ovaj kurs ima za cilj da premosti jaz između posmatranja i istinskog razumijevanja fotografije uvođenjem različitih ideja, pristupa i tehnologija koje stoje iza njih.

Kurs je podijeljen na šest nedjelja, a sastoji se od šest kratkih filmova, četiri video razgovora i šesnaest predavanja. Tokom prve nedjelje kurs vas uvodi u posmatranje kroz fotografije, a zatim učite o različitim perspektivama, dokumentarnog fotografiji, portretima, upotrebi fotografije u kreiranju narativa i na kraju savremenom fotografijom i vizuelnom kulturom.

Ovaj kurs će pokriti obimno gradivo: Ansel Adams, NASA-ina fotografija na Mesecu, fotografija “Migrant Mother” Doroti Lang, projekat “Carnival Strippers” Suzan Mejselas, “Untitled Film Stills” Sindi Šerman, četrdesetogodišnja fotografska dokumentacija Nikolasa Niksona o Braun sestrama, i još.

Tokom ovog kursa ćete imati prilike da naučite više o fotografijama iz bogate MOMA kolekcije i čujete različite perspektive o tome šta je fotografija i na koje načine se fotografija koristila tokom svoje duge istorije od 180 godina: kao sredstvo umjetničkog izraza, oruđe nauke i istraživanja, dokumentacija, sredstvo za pričanja priča i bilježenje istorije, oblik komunikacije i kritika u vizuelnoj kulturi današnjice.

Breakfast.rs

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin