Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira za 2018. godinu

10 nov
Rok prijave 23.11.2018

Mreža za izgradnju mira poziva na dostavljanje prijedloga za Mirovnu nagradu za osobe i škole koje se ističu u svom radu na izgradnji mira i promociji pitanja ljudskih prava. Svrha nagrade je prepoznati izvanredna kreativna postignuća u promicanju tolerancije, ljudskih prava i izgradnji mira. Naglasak je na postizanju. Krajnji je cilj skrenuti pozornost na uspješne osobe i škole koje mogu poslužiti kao uzor drugima u područjima tolerancije i izgradnje mira. Nagrada time priznaje učinkovitost, kao i viziju.

Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira je ustanovljena 2013. godine i dodjeljuje se osobama koje su u različitim područjima društvenog života dale izvanredan doprinos u ostvarivanju mirnog i skladnog svijeta, i koje rade na najvećim izazovima koje pred nas postavlja današnje društvo.

Mirovna nagrada se dodjeljuje osobama koji stoje na braniku odbrane ljudskih prava i rade na širenju načela mira i solidarnosti u svijetu, i koji su napravili izvanredan doprinos međunarodnoj društvenoj pravdi i miru, te međureligijskoj suradnji. Nagrada je posvećena učinkovitoj implementaciji provedbe načela tolerancije u javnim i privatnim sferama, naročito u aktivnostima koje doprinose izgradnji mira u područjima umjetnosti, obrazovanja, kulture i nauke.

Od 2016. godine Mirovna nagrada se dodjeljuje i školama koje stoje na braniku solidarnosti, ljudskih prava i izgradnje mira. Mirovna nagrada za škole se dodjeljuje osnovnoj ili srednjoj školi u Bosni i Hercegovini koja se ističe u svom radu na obrazovanju za mir, pitanjima ljudskih prava, solidarnosti i nenasilja, te učestvuje u poboljšanju života cjelokupne lokalne zajednice. Škole se potiču da ohrabre i iskoriste inicijativu učenica i učenika u cilju stvaranja kulture mira i održivog razvoja, potičući i čitavo društvo da uči i razmišlja šta svako od nas može učiniti za bolje danas i sutra.

Nagrada se dodjeljuje za Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar/prosinac.

Dosadašnji dobitnici/a Mirovne nagrade od 2013. godine su bili: fra Marko Oršolić, Ivica Osim, Danka Zelić, Jadranka Miličević i Aiša Smailbegović-Hadžihalilović.

Škole dobitnice Mirovne nagrade od 2016. godine su bile: Mješovita srednja škola Maglaj i Osnovna škola Osman Nuri Hadžić iz Sarajeva.

Prijavljivanje i proces odabira

Bilo ko može nominirati osobu ili školu za koju smatra da zaslužuje Mirovnu nagradu Mreže za izgradnju mira.

Nominacija samog sebe nije dozvoljena – nominacija mora doći od treće osobe. No, škole se ohrabruju da same pošalju svoju nominaciju za Mirovnu nagradu.

Odabir vrši posebno odabrana komisija Mreže za izgradnju mira na osnovu zaprimljenih prijava. Sastanak komisije je planiran krajem novembra/studenog.

Prijavu je potrebno ispuniti i poslati putem emaila na adresu [email protected] ili [email protected] najkasnije do kraja radnih sati u petak, 23. novembar/studeni 2018. godine.

Prijave podnešene nakon ovoga datuma neće biti uzete u razmatranje.

Proces odlučivanja

Datum                                                               Bitni datumi u procesu odlučivanja

22. oktobar/listopad 2018.                      Otvaranje procesa dostave nominacija za Mirovnu                                                                                 nagradu Mreže za izgradnju mira

23. novembar/studeni 2018.                  Krajnji rok slanja nominacija

Kraj novembra/studenog 2018.             Komisija razmatra pristigle nominacije

10. decembar/prosinac 2018.                 Dodjela Mirovne nagrade u Parlamentu BiH

 

Zahtjevi od osobe koje predlaže kandidata/kinju ili školu:

Predlagatelj/ica treba dobro poznavati osobu ili školu koja predlaže i garantirati za nju. Predlagatelj/ica ne može predložiti više od jedne osobe ili škole. Predlagatelj/ica može unaprijed konsultirati kandidata/kinju odnosno školu ili prijavu može poslati anonimno.

Ako imate više pitanja osjećajte se slobodnim da nas kontaktirate:
Goran Bubalo, koordinator Mreže za izgradnju mira, Sarajevo, 061/211 079

Hvala Vam na interesu, i radujemo se prijemu Vaših prijava!

Više informacija: Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira 2018 Obrazac nominacije osobe za 2018. godinu Obrazac nominacije škole za 2018. godinu

 

(Visited 103 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments