Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira za 2017. godinu

19 okt
Rok prijave 20.11.2017

Mreža za izgradnju mira poziva na dostavljanje prijedloga za Mirovnu nagradu za osobe i škole koje se ističu u svom radu na izgradnji mira i promociji pitanja ljudskih prava. Svrha nagrade je prepoznati izvanredna kreativna postignuća u promicanju tolerancije, ljudskih prava i izgradnji mira. Naglasak je na postizanju. Krajnji je cilj skrenuti pozornost na uspješne osobe i škole koje mogu poslužiti kao uzor drugima u područjima tolerancije i izgradnje mira. Nagrada time priznaje učinkovitost, kao i viziju.

Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira je ustanovljena 2013. godine i dodjeljuje se osobama koje su u različitim područjima društvenog života dale izvanredan doprinos u ostvarivanju mirnog i skladnog svijeta, i koje rade na najvećim izazovima koje pred nas postavlja današnje društvo.

Mirovna nagrada se dodjeljuje osobama koji stoje na braniku odbrane ljudskih prava i rade na širenju načela mira i solidarnosti u svijetu, i koji su napravili izvanredan doprinos međunarodnoj društvenoj pravdi i miru, te međureligijskoj suradnji. Nagrada je posvećena učinkovitoj implementaciji provedbe načela tolerancije u javnim i privatnim sferama, naročito u aktivnostima koje doprinose izgradnji mira u područjima umjetnosti, obrazovanja, kulture i nauke.

Od 2016. godine Mirovna nagrada se dodjeljuje i školama koje stoje na braniku solidarnosti, ljudskih prava i izgradnje mira. Mirovna nagrada za škole se dodjeljuje osnovnoj ili srednjoj školi u Bosni i Hercegovini koja se ističe u svom radu na obrazovanju za mir, pitanjma ljudskih prava, solidarnosti i nenasilja, te učestvuje u poboljšanju života cjelokupne lokalne zajednice. Škole se potiču da ohrabre i iskoriste inicijativu učenica i učenika u cilju stvaranja kulture mira i održivog razvoja, potičući i čitavo društvo da uči i razmišlja šta svako od nas može učini za bolje danas i sutra.

Nagrada se dodjeljuje za Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar/prosinac.

Prijavljivanje i proces odabira

  • Bilo ko može nominirati osobu ili školu za koju smatra da zaslužuje Mirovnu nagradu Mreže za izgradnju mira.
  • Nominacija samog sebe nije dozvoljena – nominacija mora doći od treće osobe. No, škole se ohrabruju da same pošalju svoju nominaciju za Mirovnu nagradu.
  • Odabir vrši posebno odabrana komisija Mreže za izgradnju mira na osnovu zaprimljenih prijava. Sastanak komisije je planiran krajem novembra/studenog.
  • Prijavu je potrebno ispuniti i poslati najkasnije do 20. novembra/studenog 2017. godine.

Kompletan poziv i prijavnica: Mirovna nagrada Mreze za izgradnju mira 2017

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments