Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije nudi stipendije za akademsku 2018/19.

19 mar
Rok prijave 31.03.2018

Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije, odnosno njen Centar za mobilnost i evropske programe obrazovanja i obuke (CMEPIUS), objavio je konkurs za dodjelu 388 stipendija stranim studentima i postdiplomcima za akademsku 2018/19. godinu.

Konkurs obuhvata 18 zemalja svijeta s kojima Republika Slovenija ima bilateralne sporazume o saradnji u oblasti obrazovanja, a među njima je i Bosna i Hercegovina, za čije državljane je predviđeno 18 stipendija.

Pravo na dodjelu stipendija imaju studenti do 26 i postdiplomci do 30 godina starosti, koji na nekom od slovenskih univerziteta, u periodu od tri do deset meseci, žele da studiraju ili rade istraživanja.

Konkursom je previđeno da, prije konkursanja, zanteresovani kandidati sami izaberu visokoškolsku ustanovu na kojoj žele da studiraju, apliciraju i dobiju pismo o prihvatanju te aplikacije.

Predavanja će se izvoditi na slovenskom jeziku, a mjesečna stipendija iznosi 296 eura. Za sve kandidate objezbjeđen je i smeštaj u studentskom domu, u vrijednosti od 150 do 200 eura, bonovi za ishranu u studentskim menzama, u vrijednosti od 52 eura mjesečno i zdravstveno osiguranje od 125 eura.

Kandidati dokumentaciju dostavljaju Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ul. Trg BiH 1, 71000 Sarajevo.

Konkurs ostaje otvoren do 31. marta, a za više informacija pogledati na web stranici.

(Visited 614 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments