Međunarodni dan kratkog filma uz mlade bh. autore

16 dec

Udruženje filmskih radnika BiH 21.12. u 18:00 obilježava Međunarodni dan kratkog filma s projekcijom najnovijih bosanskohercegovačkih kratkometražnih ostvarenja.

Filmovi će se prikazivati u kinu Meeting Point, Hamdije Kreševljakovića 13, Sarajevo.

Bogati umjetničkom ekspresijom a limitirani samo svojim trajanjem, kratki filmovi prevazilaze tradicionalno filmsko stvaralaštvo. Kratki filmovi su značajan i originalan način da se prije svega mladi filmski autori povežu s publikom. Oni su važan dio filmske produkcije, pričanja priča i općenito kulture.

Savremeni bosanskohercegovački film bogat je naslovima koji putuju po svjetskim festivalima a kratkometražna produkcija je sve uzbudljivija i raznovrsnija. Godišnje se u BiH prosječno snimi dvadesetak kratkih filmova od kojih je više od polovina studentskih.

Svi filmovi su prikazani u programu BH. filma na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Film OJ KRAJINO nagrađen je nagradom za najbolji Studentski film programa, dok neki od filmova uspješno se prikazuju na svjetskim festivalima kao film SJEĆAM SE koji je do sada prikazan na filmskom festivalu u Holandiji, Švicarskoj, Hrvatskoj i Srbiji gdje je nagrađen Specijalnom nagradom FIPRESCI žirija na Festivalu autorskog filma.

FILMOVI:
INVERZUM, Damir Bašić, 8 min.
SJEĆAM SE, Elma Tataragić, 16 min.
JOŠ JEDAN DAN, Tina Šmalcelj, 8 min.
OJ KRAJINO, Saša Karanović, 28 min.
BEHAR, Tarik Hodžić, 9 min.
CRVENI SNIJEG, Mersiha Husagić, 7 min.

Svi filmovi su titlovani na engleski jezik, a ulaz na projekciju je besplatan.

FB EVENT

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin