Mala škola za izgradnju mira: Plaćamo li preveliku cijenu za mržnju?

27 mar

Prevelika je cijena koju plaćamo za mržnju. Prevelika je cijena što dopuštamo drugima da manipulišu nama i da nam nameću ono što oni žele. Gubimo sebe, vlastitu sreću. Naša sreća ne dolazi kroz druge nego kroz nas same i vlastitu sposobnost da budemo otvoreni, slobodni i da volimo”, napisala je u svom nagrađenom eseju Renata Tešić polaznica prošlogodišnje “Male škole za izgradnju mira” (MŠiM).

“Dajmo sebi šansu da budemo slobodni, da volimo, da praštamo, da gledamo u ljepšu budućnost. Budimo aktivni nosioci poruka mira. Radimo na miru, aktivirajmo druge da rade na istom. Udružimo se i pružimo jedni drugima ruku pomirenja i prijateljstva. Uživajmo u bogatstvu raznolikosti”, napisala je, između ostalog Renata, nakon odslušanih on-line predavanja na MšiM, a rad možete pročitati na linku.

I ove godine imate priliku da budete među nagrađenim autoricama i autorima, a vaše je samo da odete na http://sspb.probuducnost.ba, prijavite se, preko svog računara, laptopa ili smartphonea odslušate zanimljiva i dinamična on-line predavanja, i na jednu od tema napišete rad. MšiM će vam donijeti nova saznanja koja je prije vas steklo više od 100 građana i građanki BiH i regije, i koji su unaprijedili svoja znanja i razumijevanja o izgradnji mira.

“Mala školu za igradnju mira“ pokrenuta je 2015. u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira CRS ,a predavači na MŠIM-u su univerzitetski profesori i profesorice, te iskusni aktivisti i aktivistice iz BiH. MŠIM je u formi on-line edukacije, što podrazumijeva da učesnici pohađaju školu preko svog PC-ja, prijenosnog računala, tableta ili mobitela i mogu pristupiti školi u svako doba i na svakom mjestu za vrijeme njenog trajanja. kroz svoj koncept omogućava i interaktivno učenje sa podrškom on-line mentora putem foruma, gdje učesnici mogu postavljati pitanja o izrečenom sadržaju, diskutirati o istom sa drugim učesnicima škole i predavačima.

Škola traje šest sedmica i sadrži osam tematskih cjelina koje govore o izgradnji mira iz različitih teorijskih i praktičnih perspektiva.

Više informacija ovdje.

(Visited 278 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments