Ljetne večeri Studio Teatra u Zenici od 15. do 19. avgusta

28 jul

Predstavljamo Ljetne večeri Studio Teatra u Zenici od 15. do 19. avgusta

Ljeto, kao godišnje doba je obično period kada ljudi idu na godišnje odmore. To je i period kad mnogi Bosanci/ke i Hercegovci/ke, raseljeni po cijelom svijetu, dolaze u svoju domovinu. Takav je slučaj i sa našim gradom, sa Zenicom. Međutim, stanovnici Zenice, kao i oni koji posjete naš grad u toku ljeta nemaju priliku da uživaju u kulturnim sadržajima kao što su teatarske predstave.

Zenica je jedini grad u državi, nažalost i šire koji u ljetnom periodu nema festival ili nešto slično po čemu bi bila prepoznatljiva, ali i turistima privlačna u smislu njihove konzumacije umjetnosti i želje da budu u našem gradu barem dan ili dva. Svjedoci smo da mnogi Zeničani u toku ljeta čeznu za teatarskim sadržajima, a ima i onih koji uopšte nisu u prilici da gledaju predstave Bosanskog narodnog pozorišta jer u toku ljeta, kada su oni u rodnoj Zenici, ekipa našeg pozorišta je na kolektivnom godišnjem odmoru.

Zenica, kao jedan od najvećih gradova u državi morala bi imati svoju Ljetnu scenu. Scenu na kojoj se u najtoplijim mjesecima, na otovrenom održavaju razni scensko-muzički programi.

Sarajevo ima Baščaršijske noći. Tuzla ima arTZ festival. Mostar ima Mostarsko kulturno ljeto. Banja Luka ima Festival na Tvrđavi.

Ponukani ovim festivalima, ekipa Studio Teatra je odlučila napraviti Ljetne večeri Studio Teatra, koje bi se održavale u drugoj polovini mjeseca avgusta. Radi se manifestaciji koja bi, u ovoj prvoj godini trajala pet dana, sa isto toliko teatarskih sadržaja. Cilj je da se u godinama ispred nas ova manifestacija pretvori u nešto što će postati sastavni dio kulturnog života u Zenici, i da se taj broj dana poveća na deset do petnaest dana/noći u narednim godinama.

Predstave će se igrati na otvorenom, pod vedrim nebom, na Ljetnoj sceni Doma armije/Preporoda. To je prostor koji se nalazi u blizini centra Grada, i vrlo lako može biti pretvoren u scenski prostor na kojem bi se igrale predstave.

Osim dvije predstave koje su rađene u produkciji Studio Teatra u sklopu manifestacije Ljetne večeri Studio Teatra, igrat će se i tri gostujuće predstave iz Sarajeva, Tuzle i Zenice.

Ovako nešto je sastavni dio kulturnog života svih većih gradova. Ambijentalne predstave, predstave pod vedrim nebom, predstave na tvrđavi, u bašti muzeja i slično su nešto što se može nazvati velikim korakom teatra prema publici. Poseban je ugođaj gledati predstavu na otvorenom, imati mogućnost u toku predstave piti piće i nakon toga nastaviti se družiti sa prijateljima u bašti nekog obližnjeg ugostiteljskog objekat. To je ono što jedan grad čini urbanim, i razlikuje ga od obične kasabe, drugim riječima, ovakvi događaji uzdižu jedan grad iznad prosječnosti.

VRIJEME ODRŽAVANJA: Od 15.-19. avgusta, 2017. sa početkom u 21h, svakog dana/noći.
MJESTO ODRŽAVANJA: Ljetna scena Doma armije/Preporoda, Adresa: Armije RBiH, br.1, 72000 Zenica, Bosna i Hercegovina

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments