Ljetna škola u Prijedoru: Demokratija i izgradnja mira u BiH

6 maj
Rok prijave 15.05.2019

Sedmodnevni kurs historije i politike izgradnje mira.

Prošlo je više od 20 godina od završetka rata u BiH, ali ekonomija i dalje nije na zavidnom nivou, infrastruktura je loša, a političke institucije i dalje ne sarađuju međusobno. Za međunarodnu zajednicu, BiH je udžbenički primjer kad je riječ o postkonfliktnoj izgradnji mira, ali šta je zapravo postignuto?

Ovaj sedmodnevni kurs će učesnicima dati nova znanja iz historije, politike, i procesa promjena u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine. Polaznici ovog kursa će imati priliku da učestvuju u različitim radionicama koje su osmišljene da prošire njihova znanja i razumijevanja o izgradnji mira i izazovima koje izgradnja mira nosi, a također će biti u prilici da posjete značajne lokacije u prijedorskoj regiji.

Ovaj program je idealan za mlade ljude (od 18 do 30 godina) koji žele da nauče više o historiji Bosne i Hercegovine i aktivistima koji trenutno rade u regionu. Nije potrebno biti student kako biste učestvovali u ovom projektu. Ovaj projekat omogućuje učesnicima da se uključe u proces međukulturnog učenja, da steknu iskustvo, te razviju svoje vještine istraživanja i javnog govora kroz interaktivne radionice osmišljene da osnaže buduće graditelje mira. Projekat je otvoren za mlade iz svih sredina u Bosni i Hercegovini, Balkanu i svijetu.

Kadaod 2. do 9. augusta/kolovoza 2019.

GdjePrijedor, Bosna i Herzegovina (BiH)

Ko se može prijaviti: mladi i studenti od 18 do 30 godina

Troškovi:

Troškovi prijevoza su pokriveni za učesnike koji dolaze iz Bosne i Hercegovine. Oni koji žive van Bosne i Hercegovine dužni su da sami snose trošak prijevoza do Prijedora. Kada dođu u Prijedor, prijevoz, hrana i smještaj su obezbijeđeni u okviru programa. Molimo Vas da ponesete određeni džeparac u slučaju da bude potrebno.

Proces aplikacije:

Aplicirati možete putem ovog online obrasca.

Krajnji rok za prijave je 15. maj/svibanj 2019. Molimo Vas da popunite aplikacionu formu koja se nalazi u prilogu te da je pošaljete zajedno sa vašom biografijom (CV) na [email protected] . U slučaju bilo kakvih dodatnih pitanja budite slobodni da nas kontaktirate.

Svi aplikanti će biti obaviješteni početkom juna/lipnja da li su prihvaćeni ili ne. Ukoliko imate dodatnih pitanja oko samog programa ili logistike, budite slobodni da kontaktirate tim Mosta Mira.

Više informacija ovdje.

(Visited 340 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Meris Bećović