Konkurs za prijavu kratkih filmova na “Festival filma djece i omladine 2017”

22 sep
Rok prijave 20.11.2017

Udruženje tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona kao organizator, te Grad Zenica i Multiplex Ekran Zenica kao partneri festivala, objavljuju konkurs za prijavu filmova za pet takmičarskih kategorija u dvije cjeline. Konkurs za prijavu filmova za sve kategorije i starosne skupine je otvoren od 15.03.2017. do 20.11.2017. godine. 

Festival ima dvije glavne cjeline:
– takmičarski program za učenike osnovnih škola i pojedince starosne dobi do 15 godina;
– takmičarski program za učenike srednjih škola, studente, organizacije civilnog društva i pojedince starosne dobi 16 do 22 godine;

Takmičarski program ima pet takmičarskih kategorija za svaku starosnu skupinu – cjelinu posebno kako slijedi:
– kategorija „Igrani film“, ( trajanje do 10 minuta)
– kategorija „Dokumentarni film“ ( trajanje do 10 minuta)
– kategorija „Spot“ ( trajanje do 5 minuta)
– kategorija „Animirani film“ ( trajanje do 3 minute)
– kategorija „Eksperimentalni film“ ( trajanje do 7 minuta)

Na festivalu se prikazuju domaći i strani filmovi realizovani između dva festivala, kao i filmovi stari najviše jednu godinu, a koji nisu bili prijavljivani za takmičenje na Festival filma djece i omladine. Na festivalu mogu biti prikazani nominovani filmovi koji su odabrani putem javnog konkursa, po specijalnom pozivu Festivala ili putem poziva za učešće.

Žiri festivala, pregledom svih prijavljenih odnosno pozvanih filmova, nominira najbolje filmove po kategorijama i takmičarskim cjelinama. Na festivalu mogu biti prikazani samo filmovi koji su dostavljeni u formatu i na način definisan ovim javnim pozivom u roku koji je ovim pozivom predviđen. Festival zadržava pravo da zadrži zapise nagrađenih prijavljenih filmova (screener) koje može koristiti isključivo u svrhe dokumentacije i svrhe promocije festivala. Svi filmovi u takmičarskom programu, odnosno njihovi producenti – proizvođači, kako domaći tako i strani, nemaju pravo na nadoknadu za prikazivanje filmova. Festival zadržava pravo naknadne izmjene selekcije, odredbi konkursa i promjene termina emitovanja i prikazivanja odabranih filmova.

Festival filma djece i omladine  poziva sve zainteresovane učenike osnovnih i srednjih škola, studente, organizacije civilnog društva i pojedince u dobi od 11 do 22 godine  da prijave svoje filmove i konkurišu u jednoj od kategorija Festivala. Ispravnom prijavom smatrat će se prijave koje budu sačinjavale:

  • popunjen aplikacijski/prijavni formular
  • trailer filma (max. trajanje do jedne minute)
  • punu verziju filma u mp4. formatu

Filmovi ne smiju:

  • sadržavati skrivene političke poruke
  • scene sexa i eksplicitnog nasilja
  • scene vrijeđanja bilo koga po bilo kojoj osnovi

Prijava se može izvršiti elektronski, slanjem traženih podataka na e-mail: [email protected].

Drugi način slanja prijave je putem pošte na adresu:

„Festival filma djece i omladine“,
Multiplex Ekran Zenica, Trg Alije Izetbegovića 86, 72000 Zenica
sa naznakom – Prijava na konkurs « Festival filma djece i omladine 2017“.

U tom slučaju je potrebno isprintati aplikacioni/prijavni formular a trailer i punu verziju filma dostaviti na CD-u ili USB stiku. Uz prijave je potrebno dostaviti kratki sinopsis i fotografije filma.

Prijave za konkurs će se primati do 12:00 h, 20.11.2017. godine. U razmatranje neće biti uzete prijave stigle po zatvaranju konkursa kao ni prijave koje ne sadržavaju sve potrebne informacije. Nepotpuni formulari smatrat će se nevažećim.

Nagradni fond
Za prvonagrađene filmove u obje starosne kategorije, te za najbolji film „Grand Prix festivala“ predviđene su novčane nagrade.

Objava rezultata konkursa
Imena nominiranih filmova i autora po cjelinama i kategorijama biće zvanično objavljena najkasnije 30 dana od zatvaranja konkursa. Za sve doodatne informacije možete se obratiti na kontakt e-mail: [email protected].

Prijavni obrazac možete pronaći ovdje.

(Visited 215 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments