Konkurs za medijski doprinos informisanju, zaštiti i promociji prava djeteta u BiH

2 okt
Rok prijave 15.11.2018

UNICEF BiH i ove godine objavljuje konkurs za medijski doprinos informisanju, zaštiti i promociji prava djeteta u BiH, u skladu sa etičkim smjernicama o izvještavanju o djeci.

Konkurs je otvoren za sve novinare i medije koji su svoje radove na ovu temu objavili od 01.11.2017. do 31.10.2018. godine, u medijima u Bosni i Hercegovini.

Teme prijavljenih novinarskih radova mogu obuhvatiti pitanja iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne i dječije zaštite, pravosuđa za djecu, kao i teme koje promovišu inkluziju, nediskriminaciju i poštivanje

Imajući u vidu da je tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana djeteta – sretno djetinjstvo, s posebnim fokusom na zaustavljanje vršnjačkog nasilja i sigurno okruženje za učenje, godišnje Priznanje će biti dodijeljeno za priču/izvještaj/reportažu o ovoj temi.

Radovi koji se prijavljuju trebaju biti dostupni na internetu. Svaki novinarski rad koji ispunjava uslove konkursa, može prijaviti sam autor ili neko od urednika u medijima.

Prilikom izbora najboljeg novinarskog rada vodiće se računa o sljedećim kriterijima:

  • Izboru teme;
  • Načinu prezentovanja činjenica i podataka (odabiru novinarskog ugla);
  • Analitičkom pristupu;
  • Književnom stilu za novine i web / audiovizuelnoj prezentaciji za radio i televiziju;
  • Procjeni pozitivnog efekta na publiku u smislu promovisanja teme;
  • Poštivanju UNICEF-ovih principa etičkog izvještavanja o djeci;
  • Poštivanju principa Zajedničke izjave novinara u BiH.

Priznanja će biti dodijeljene za novinarski-medijski doprinos u štampi, na internetu, kao i za dokumentarni ili informativni prilog trajanja do 5 minuta na radiju i televiziji.

Žiri sastavljen od iskusnih novinara,  dobitnika UNICEF-ove nagrade prethodnih godina, te stručnjaka iz oblasti zaštite prava djece, odabraće najbolje radove i objaviti svoju odluku na ceremoniji koja će biti organizovana ovim povodom.

Rok za dostavu prijava je 15.11.2018. godine u 12,00.

Detaljni uslovi i pravila konkursa su objavljeni i na unicef.ba i blogu zasvakodijete.ba.

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bismo obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikada ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

(Visited 120 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments