Konkurs za dodjelu nagrade za najbolju medijsku priču/reportažu o LGBTI pravima i kulturi

27 okt
Rok prijave 25.11.2017

Helsinški odbor za ljudska prava u saradnji sa Asocijacijom za demokratske inicijative u okviru projekta (Ne)vidljive manjine- Nulta tolerancija prema diskriminaciji LGBT osoba, koji je podržan od strane Programa podrške marginalizovanim grupama (PPMG) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), poziva sve zainteresovane novinare i novinarke, te ostale predstavnike/ce medija da se prijave na konkurs „Pero poštovanja“posvećen medijskom izvještavanju o LGBTI populaciji u BiH.

Ovaj konkurs ima za cilj podržavanje kvalitetnog, objektivnog i savjesnog izvještavanja o LGBTI populaciji i njihovim svakodnevnim problemima, zbog važnosti medijskog promovisanja LGBTI prava i kulture u vremenu i prostoru u kojem preovladavaju homofobični i transfobični stavovi, stereotipno predstavljanje LGBTI populacije, stigmatizacija i diskriminacija.

Svi zainteresovani mogu poslati pisane radove (online ili štampane članke) i/ili dokumente medijske produkcije (reportaža, audio ili video). To mogu biti dokumenti koji su objavljeni u prethodnom periodu, ali u obzir dolaze i radovi koji do sada nisu promovisani u javnosti.Kandidirane priče (objavljene ili pripremljene, a neobjavljene) ne smiju biti starije od 5 godina.

O pristiglim dokumentima odlučivaće tročlana Komisija. Novinarska nagrada „Pero poštovanja,, biće javno dodijeljena početkom mjeseca decembra. Pobjednički rad biće promovisan kao primjer dobre novinarske prakse , objavljen putem web i fb stranica partnerskih organizacija, te kroz online mreže kao što je Mreža mira, Diskriminacija.ba, Lgbti.ba i slično. Ujedno, pobjednički rad biće predstavljen u TV emisiji koja će biti emitovana 16.12.2017. godine na RTV BN iz Bijeljine.

Radove možete slati na adresu: [email protected]

Krajnji rok za slanje radova je 25.11.2017. godine do 16.00h.

Za više informacija možete pozvati Helsinški odbor za ljudska prava putem tel. 055/210 851. (kontakt osoba: Mirjana Ćuskić) ili se obratiti putem e-mail-a: [email protected].

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments