Konferencija: Rodne predrasude u primjeni prava

26 maj

Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” dobila je zvanični poziv na Konferenciju o rodnim predrasudama u primjeni prava i promociju priručnika Rodne predrasude u primjeni prava: bosanskohercegovački i međunarodni pravni okviri i praksa.

Ovo je izuzetna prilika da govorimo o predrasudama u pogledu učešća žena u procesu ustavnih reformi, te nasem aktivnom radu u pogledu uključivanja žena u navedene procese.

Konferencija će se održati u Sarajevu 30.05.2017.godine. i u Banja Luci 26.05.2017. godine.

Konferencija se održava unutar projekta Rod i pravosuđe u Bosni i Hercegovini koji provode DCAF i Atlantska inicijativa uz podršku ambasada Švedske i Norveške u BiH. Unutar ovog projekta grupa univerzitetskih profesora i profesorica prava radila je na razvoju stručnog/akademskog Priručnika u kojem su identificirane rodne predrasude u primjeni prava.

Priručnik se sastoji od deset tematskih cjelina u kojima su dati domaći i međunarodni pravni okviri i praksa, analiza literature te mnoštvo primjera na koji način se rodne predrasude pojavljuju u primjeni prava u građanskim i u krivičnim predmetima.

Na konferenciji će govoriti profesori i profesorice koji su radili na izradi priručnika, a učesnici i učesnice će imati priliku da razmotre kako se rodne predrasude ogledaju u oblastima prava u kojima rade.

Na početku konferencije prisutnima će se obratiti ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini NJ.E. Anders Hagelberg.

Za sve dodatne informacije o načinu prijave možete kontaktirati: [email protected] ili na broj telefona 033 262 645.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments