Konferencija – 100 godina od smrti Emila Durkheima

14 nov

Pozivaju se svi studenti, nastavnici i istraživači iz oblasti društvenih nauka da, učešćem u naučnoj konferenciji “Tekovine sociološke tradicije: 100 godina od smrti Emila Durkheima”, koja ce se održati na FPN 16.11.2017. godine, obilježe stogodišnjicu od smrti jednog od osnivača sociologije kao nauke i nastavne discipline – Emila Durkheima.

Konferenciju suorganiziraju Odsjek za sociologiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Odbor za sociološke nauke Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, uz podršku Ambasade Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.

Konferencija će započeti pozdravnim govorima prof. dr. Šaćira Filandre, Dekana FPN Sarajevo i Nj. E. Guillauma Roussona, Ambasadora Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, nakon čega slijedi uvodno predavanje prof. dr. Ronana Hervoeuta, zamjenskog direktora Centra Emile Durkheim i profesora na Fakultetu za sociologiju Univerziteta u Bordeauxu – univerzitetu na kojem je Emile Durkheim započeo svoju karijeru nastavnika sociologije, pod naslovom: „Značaj Emila Durkheima: njegov rad i utjecaj stoljeće nakon njegove smrti“. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku.

Naredni, radni dio konferencije bit će podijeljen u panele, s učesnicima: akademik Ivan Cvitković, prof. dr. Ivan Šijaković, prof. dr. Srđan Vukadinović, prof. dr. Lejla Mušić, prof. dr. Dino Abazović, prof. dr. Asim Mujkić, prof. dr. Braco Kovačević, doc. dr. Amila Ždralović, doc. dr. Adnan Džafić, mr. sc. Amer Osmić, mr. sc. Abdel Alibegović i Samir Forić, MA; koji će razmatrati tekovine Durkheimovog naučnog nasljeđa na prostoru bivše Jugoslavije i refletirati probleme savremenog bosanskohercegovačkog društva u svjetlu Durkheimovih koncepata, kao i samu tradiciju, značaj i perspektive sociologije kao nauke, nastavne discipline i profesije. Jezici radnog dijela konferencije: bosanski, hrvatski i srpski.

Svečani dio konferencije održat će se u Amfiteatru FPN u periodu od 12:00 do 13:45 sati. Radni dio će se održati u sali 26 FPN u periodu od 14:00 do 17:30 sati.

FB Event

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments