Juventafest 2016: Poziv za prijave za sve dramske i pozorišne grupe srednjoškolskog uzrasta

4 jan

Internacionalni Festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest 2016.

Od 10. do 15. septembra 2016. godine u Sarajevu će se održati 4. Internacionalni Festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest u organizaciji Udruženja za razvoj i unaprijeđenje multimedijalnih umjetnosti i kulture „Medija-Art“.

Pravo učešća na Festivalu imaju sve dramske i pozorišne/kazališne grupe srednjoškolskog uzrasta. Svi učesnici na sceni (glumci, horovi, plesne grupe, muzičari) moraju biti godišta predviđenog za srednju školu. Poželjno je ali nije uslov da i prateće sekcije (izrada scenografije, muzika, rasvjeta, kostimi, šminka i dr.) budu sastavljene od učenika srednjih škola. Kandidirana pozorišna/kazališna predstava ne može trajati kraće od 30 minuta, maksimalna dužina predstave nije određena. Sve grupe su obavezne dostaviti kvalitetno urađen snimak predstave u DVD formatu, ili zatvoreni Vimeo ili Youtube link. Snimak predstave treba da bude urađen u totalu iz jednog kadra i sa jednog mjesta bez naknadnog dorađivanja.

Selektorica Festivala gđica. Asja Krsmanović će odabrati maksimalno osam predstava za takmičarski/glavni program festivala.

Festival traje pet dana. Osim takmičarskog programa važan je edukativni program Festivala. Četiri radionice iz oblasti scenskih umjetnosti će biti organizirane za učesnike festivala. Svi učesnici Festivala obavezni su prisustvovati svim programima Festivala. Bilo kakva nepridržavanja u vezi gore navdenih stavki, a sve se ocjenjuje/boduje tokom festivala (saradnja sa domaćinima, drugim učesnicima i grupama/trupama, cjelokupno ponašanje, opći dojam i sl.) može uticati na pojedinca ili grupu/trupu u pogledu sankcionicanja, diskvalificiranja ili drugih sankcija.

Festivalski tročlani internacionalni žiri se obicno sastoji od teatrologa, dramaturga, pozorišnih/kazališnih glumaca, reditelja i književnika usko vezanih za dramski odgoj.

Po propozicijama Festivala Stručni žiri će donijeti odluku o dodjeli Festivalskih nagrada, i to:
1. Grand Prix za Najbolju Predstavu
2. Specijalna Nagrada žirija

Sva prava izmjene i dopune pomenutih pravila zadržava organizator.

Organizator Festivala učesnicima obezbjeđuje smještaj i hranu sve vrijeme trajanja Festivala.

Pozorišne/kazališne i dramske grupe samostalno snose troškove prijevoza.

Udruženje „Medija–Art“ je jedini validni organizator Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

Obrazac za online prijavu možete naći na oficijelnoj web stranici Juventafesta www.juventafest.ba.

Rok za podnošenje prijava je i slanje snimaka predstave je 1. 5. 2016. godine Snimak predstave šaljite na adresu: Udruženje/Udruga „Medija-Art“ , Ul. Augusta Brauna 14, 71000 Sarajevo, BiH.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin