Jednogodišnji studij ili praksa u Austriji za studente prava i ekonomije

8 feb
Rok prijave 01.03.2016

Studenti ekonomskih i pravnih nauka iz Bosne i Hercegovine i ove godine imaju priliku učestvovati u jednogodišnjem studiju ili praksi u austrijskom Gracu.

Riječ je o, već tradicionalnim, programima „Best of South-East“ („Najbolje sa Jugoistoka“) koje organizuje Sparkasse banka u saradnji sa Univerzitetom u Gracu. Program je namijenjen studentima iz država Jugoistočne Evrope, te pored studenata i diplomaca iz BiH, pravo učešća imaju i oni iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije, kao i studenti i diplomci Univerziteta u Gracu koji dolaze iz nabrojanih država.

Cilj programa je omogućiti studentima dodatnu obuku i obrazovanje, kao i međunarodno radno iskustvo.

Sparkasse banka i Univerzitet nude učesnicima dva programa – prakse u Sparkasse banci ili nekoj drugoj štajerskoj firmi ili studija na Univerzitetu u Gracu.

Za studij se mogu prijaviti studenti bachelor ciklusa studija ili studenti prve tri godine studija po starom programu, dok se studenti master ciklusa, studenti završne godine četverogodišnjeg bachelor ciklusa i studenti pete godine studija po starom programu mogu prijaviti kako za studij, tako i za praksu.

Za jednu od dvije opcije mogu se odlučiti i diplomci koji su završili bachelor ili master studij u periodu između 28. februara 2015. i 1. marta 2016. godine.

Program prakse sastoji se od jednogodišnjeg rada, odnosno obuke, u Sparkasse banci ili drugoj firmi, s tim što će posljednji mjesec programa učesnici boraviti u poslovnici u jednog od država Jugoistočne Evrope. Učesnici programa studija pohađat će akademsku godinu u trajanju od deset mjeseci, dok će posljednja dva mjeseca također provesti na praksi u jednoj od poslovnica Sparkasse banke u Štajerskoj ili državama Jugoistočne Evrope.

Oba programa traju od septembra 2016. do avgusta 2017. godine.

Svi učesnici će biti u potpunosti materijalno obezbijeđeni, uključujući i troškove putovanja, smještaja, te mjesečni džeparac od 420 eura mjesečno.

Od učesnika se minimalno očekuje odlično poznavanje engleskog (B1) i dobro poznavanje njemačkog jezika (A2), vrlo dobre ocjene na ekonomskim ili pravnim studijama, te posvećenost, fleksibilnost, kao i dobre komunikacijske, analitičke i praktične ekonomske vještine.

Kako biste popunili online obrazac za prijavu, potrebno je dostaviti ime i prezime, naziv matičnog univerziteta (originalni i engleskom jeziku), te ciklus studija i usmjerenje za studente, a za diplomce i datum diplomiranja, na mail adresu [email protected].

Prijave traju do 1. marta ove godine.

Detaljnije podatke možete pronaći na službenoj internet stranici Univerziteta u Gracu.

Stipendije.ba

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin