Javna tribina “20 godina poslije: Mir kavkog (ni)smo zamišljali”

12 dec

Mirovna akademija i Centar za mirovne studije vas pozivaju da nam se pridružite u srijedu, 16.12.2015. u 18:00 sati u Mediacentru Sarajevo na javnoj tribini “20 godina poslije: Mir kavkog (ni)smo zamišljali”.


20 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i dvadeset godina nakon završetka ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini stotine pojedinaca/ki, organizacija, udruženja i inicijativa i dalje je aktivno na polju izgradnje mira. Njihov rad se odvija pod pokroviteljstvom međunarodnih agencija i fondacija čije su politike i agende na različite načine oblikovale stvarnost u kojoj danas žive milioni građana/ki našeg regiona.

Kakav mir se gradio i gradi njihovim radom, te odakle su i na koji način stizali prioriteti na tom polju razgovaramo sa Nebojšom Šavijom-Valhom iz Sarajeva i Ivom Zenzerović iz Zagreba. Razgovor će moderirati Tamara Šmidling.

Kroz razgovor ćemo probati da rasvijetlimo koncept liberalnog mira i neophodnost njegove kritike kao i razloge zbog kojih je iz ovog polja rada gotovo dvije decenije bio marginalizovan problem nejednakosti, posebno ekonomskih i socijalnih. Bavit ćemo se pitanjem nedostatka (samo)kritike unutar onoga što se najčešće naziva civilnim društvom, ali i pokušati da utvrdimo gdje se nalaze novi prostori za saradnju, te kako solidarnost vratiti u centralno mjesto vrijednosti za koje se zalažemo.

Radujemo se vašem dolasku!

Ovaj javni događaj zajednički ogranizuju Fondacija Mirovna akademija iz Sarajeva i Centar za mirovne studije iz Zagreba uz finansijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Republike Hrvatske

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin