Javna debata i promocija istorijskog zbornika “Jugoslavija u historijskoj perspektivi” u Banjaluci

12 dec

U Banjaluci u petak 15. decembra 2017. godine s početkom u 18,00 časova održat će se zanimljiv događaj sa, za ovaj grad, nesvakidašnjim panelistima. Javna debata i promocija istorijskog zbornika “Jugoslavija u historijskoj perspektivi” održaće se u sali Piano bara u Hotelu Bosna, na kojoj će gosti banjalučanima predstaviti ovaj možda i najvažniji regionalni istorijski projekat nakon disolucije druge Jugoslavije.

O samom projektu i svom učešću u njemu govoriće:

  • Istoričarka Latinka Perović koja je predvodila uređivački odbor ovog projekta
    Sonja Biserko koja je sa Helsinškim odborom za ljudska prava Srbije izdavač i koordinator projekta
  • Bosansko-hercegovački istoričar i jedan od autora na projektu Husnija Kamberović
    Hrvatski istoričar i također autor na projektu Hrvoje Klasić
  • Bosansko-hercegovački istoričar Boro Bronza, sa Univerziteta u Banjaluci
    Moderator Srđan Šušnica, kulturolog iz Banjaluke

Projekat kojeg žele predstaviti banjalučkoj i široj bosanskokrajiškoj publici polazi od dve komplementarne premise. Kao prvo, da će duboki razdori koje su za sobom ostavili ratovi devedesetih opstajati na putu pomirenja i normalizacije odnosa nekadašnjih “jugoslovenskih” naroda sve dok istorijska istina bude zamagljivana, zloupotrebljavana i manipulisana. I drugo, naučnici iz bivših jugoslovenskih republika, koji se rukovode istorijskim činjenicama, a ne politički motivisanom i mahom dominantnim pristupima jugoslovenskoj istoriografiji, spremni su da se udruže u prvom regionalnom naučnom poduhvatu interpretacije istorije Jugoslavije – od nastanka nakon Prvog svjetskog rata, preko perioda socijalističke Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata, sve do krvavog raspada.

Organizatori ove javne debate i promocije su Forum ZFD u Bosni i Hercegovini, neformalna asocijacija ALKa iz Banjaluke, Dom Bosanske Krajine u Banjaluci te banjalučki Impulsportal koji je i medijski partner i pokrovitelj debate i promocije.

Dođite i uzmite svoje učešće!

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments