IPAK – Mladost gradi budućnost: Trening za mlade i žene ruralnih sredina

1 dec
Rok prijave 05.12.2017

Nevladina organizacija IPAK – MLADOST GRADI BUDIĆNOST realizira projekat „Vocational Trainig and Job integration of Youth, Bosnia and Herzegovina“ u saradnji sa Partnerom Medicor Foundation. Projekat organizira stručne treninge za mlade i žene ruralnih sredina.

U okviru projekta IPAK organizira sedmicu volonterizma povodom međunarodnog dana volontera 5. decembra na koju su pozvani da se prijave svi zainteresovani na bilokoju od navedenih radionica.

Program volonterske sedmice :

  • Kretivno drvomedalarstvo- restauracija starog namještaja i dekupaž tehnika;
  • Stručna edukacija uzgoj zdrave hrane u plastenicima- zimski period,
  • Kretivni ženski zanati u modernom ruhu ….,
  • Kreativne radionce za uljepšavanje (frizer, manikir, pedikir, masaža),
  • Kreativna izrada nakita, ukrasa
  • Kigitalna inkluzija mladih i žena,
  • Moj zanat moj buisiness (kako prodati svoje kompetencije za pronalaženje posla)
    Zavrsna manifestacija volonterske sedmice planirana je 09. 12. 2017. godine , organizacija sajma slobodnih alternativa-prezentacija ženskih zanata, otvaranje wifi kafea, modna revija izrađenih predmeta, dj – zabava – nagrade , izbor volontera/ke centra.

U projektu „“Stručno osposobljavanje za poslovnu integraciju mladih, Bosna i Hercegovina“ (Daily Centar – Križevići) organizirani su treninzi u cilju praktično- stručnog usavršavanja, jačanje kompetencija potrebnih za zapošljavanje i samozapošljavanje te korištenje tradicionalnih resursa na moderan način, mladih i žena podrinjske regije, usmjereni na poslovno – stručno obrazovanje, senzibilizacija u odnosu na rodnu ravnopravnost u zapošljavanju, predrasude i stereotipi u odnosu na tradicionalne zanate, položaj mladih i žena marginaliziranih područja, unapređenje ličnih vještina i kompetencija, zapošljavanje.

Trogodišnji projekat Stručno osposobljavanje za poslovnu integraciju mladih, Bosna i Hercegovina“ obilježavanjem sedmice volonterizma u Edukativnom centru Križevići, prezentira rad prve faze projekta usmjerenog na poboljšanje položaja mladih i žena multikulturalnom i multinacionalnom prostoru.

Projekt se realizira od maja 2017.godine. Učesnici iz ruralnih sredina su stekli iskustva, stavove, usvojili nove vještine i nova saznanja, posebno o sopstvenom položaju i mogućnostima lićne integracije, a sada će imati priliku da ista iskustva prezentiraju i obogate tokom volonterske sedmice i utiću na prevazilaženje teškoća s kojim se susreću u svakodnevnom životu te njihove vizije vlastite i bolje budućnosti.

Inače, nevladina organizacija IPAK-Mladost gradi budućnost» već dvadeset godina razvija spektar aktivnosti u četiri programske oblasti: neformalna edukacija ( ljudska, prava, zanatstvo, agrar, socijalno poduzetništvo…), intrekulturna komunikacija i volonterski projekti, mirovni aktivizam ( izgradnja pozitivnog mira, nenasilje, kultura sjećanja…), kultura, zabava, slobodno vrijeme (intrancionilani festivali mira, koncerti, sportske aktivnosti…).

Rok za prijavu je 05.12.2017.

Prijavit se možete na mejl [email protected]

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments