Internacionalni Burč univerzitet i Misija OSCE: Javni poziv za dostavljanje amaterskih filmova

23 okt
Rok prijave 25.11.2018

Internacionalni Burč univerzitet (International Burch University) i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u Sarajevu objavljuju javni poziv za dostavljanje amaterskih filmova posvećenih temama zaštite i promocije osnovnih sloboda i ljudskih prava, koji će ući u zvaničnu selekciju za prikazivanje na Prvom Filmskom festivalu osnovnih sloboda (Fundamental Freedoms Film Festival 4F), planiranom za 8. i 9. decembar 2018. godine na Kampusu IBU (Francuske revolucije bb, Sarajevo).

Pored pristiglih radova koje će ocijeniti stručni žiri, na festivalu će se prikazati desetak kratkih dokumentarnih filmova fokusiranih na temu osnovnih prava i sloboda u produkciji lokalnih, regionalnih i međunarodnih aktivista i/ili organizacija. Nakon završetka projekcije filmova, održaće se panel diskusije na kojima će učesnici festivala će imati priliku da razgovaraju i razmijene ideje sa autorima/režiserima ili producentima filmova. Učesnici festivala će također imati priliku da učestvuju u radionicama o produkciji i promociji kratkih filmova, te medijskim i fund-raising strategijama, koje će voditi vrhunski lokalni stručnjaci.

Osnovne propozicije za dostavljanje radova

  • Pravo na prijavu za učešće u takmičarskom dijelu festivala imaju pojedinci, nevladine organizacije ili neformalne grupe.
  • Cijeli film mora biti autorsko djelo (ne mogu se koristiti elementi drugih autorski dijela ukoliko nemate ekskluzivno pravo na korištenje istih)
  • Film mora biti na temu osnovnih sloboda i ljudskih prava, a po formatu mora biti dokumentarnog karaktera.
  • Film ne smije biti stariji od 2 godine, ali moguće je prijaviti rad koji je bio prijavljen ili prikazan na nekoj drugoj radionici ili takmičenju. Film ne smije sadržavati scene ekstremnog nasilja, naglašenog seksualnog dijaloga ili na bilo koji način poticati govor mržnje, diskriminaciju i netoleranciju.
  • Moguće je da ista osoba prijavi više radova.
  • Filmovi mogu biti snimljeni na fotoaparatu, video kameri, mobitelu ili uređaju koji imate na raspolaganju u nekom od standardizovanih formata (AVI, FLV, WMV, MOV, MP4).
  • Dužina filmova ne smije prelaziti 5 minuta.
  • Prijave se šalju putem emaila na [email protected]. Potrebno je navesti osnovne podatke o autorima i link sa kojeg se može preuzeti film koji ste prethodno uploadovali na neki od popularnih servisa (Google Drive, WeTransfer itd.).
  • Rok za prijave je 25.11.2018.

Za više informacija o Festivalu, posjetite www.ibu.edu.ba

Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete nas kontaktirati na [email protected].

Najuspješniji kandidati koji pošalju svoje filmove će biti pozvani na festival o trošku organizatora, a autorima tri najbolje ocijenjena filma će biti uručena priznanja i nagrade.

(Visited 102 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments