INSPIRE Fond – Fleksibilan mehanizam finansiranja

4 dec
Rok prijave 31.12.2018

The INSPIRE Working Group, neformalna mreža od oko 100 agencija posvećenih provedbi programa vezanih uz INSPIRE, pokrenula je poziv za podnošenje prijedloga projekata za podršku INSPIRE-ovim aktivnostima podizanja svijesti i angažmana u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom. Finansiranje je omogućeno od strane New Venture Fund i Ignite Philanthropy: Inspiring the End to Violence Against Girls and Boys.

Koje aktivnosti se finansiraju:
Do milijardu djece doživjelo je tjelesno, seksualno ili psihičko nasilje u posljednjih godinu dana. INSPIRE je tehnički paket za sve zainteresirane za spriječavanje i reagiranje nad nasiljem nad djecom i adolescentima – od vlade do lokalnih zajednica, od civilnog društva do privatnog sektora. Deset agencija sa dugom istorijom poticanja dosljednog pristupa zasnovanog na dokazima u spriječavanju nasilja nad djecom, sarađivale su u razvoju INSPIRE.

INSPIRE paket – sastavljen od osnovnog INSPIRE dokumenta i INSPIRE priručnika za implementaciju – uključuje sljedećih sedam strategija koje zajedno pružaju okvir za suzbijanje nasilja nad djecom:

 1. Provedba zakona;
 2. Norme i vrijednosti;
 3. Sigurno okruženje;
 4. Pomoć roditelja i skrbnika;
 5. Prihodi i ekonomsko jačanje;
 6. Usluge odgovora i podrške;
 7. Obrazovanje i životne vještine (sigurne škole).

Osnovni INSPIRE dokument daje “šta” za svaku strategiju (npr. objektivne, potencijalne učinke i dokaz učinkovitosti), dok INSPIRE priručnik za implementaciju pruža “kako” (npr. teoriju promjene, najbolje prakse i troškove za svaku intervenciju). Radna grupa INSPIRE pruža forum na kojem vlade, bilateralna udruženja, organizacije civilnog društva, profesionalna udruženja, donatori i agencije UN-a koji mogu: 1) sarađivati na postizanju kolektivnih učinaka na globalnom i na nivou države; 2) dijeliti relevantne informacije na trajnoj osnovi; i 3) periodično preispitivati zajednički napredak u podržavanju provedbe INSPIRE-a.

Veličina donacije:
Veličina granta je između 5.000 i 30.000 dolara.

Rok za prijave:
Naredni rok prijava je 31. decembar/prosinac 2018. godine.

Geografsko područje podrške:
Prijaviti se mogu aplikanti iz više zemalja svijeta, uključujući i BiH.

Kriterij podobnosti:
Grantovi će se davati:

 • Primarna publika: lokalne osobe, organizacije i konzorciji (na nacionalnom i regionalnom nivou) iz zemalja sa niskim i srednjim dohotkom (uključujući, ali ne ograničavajući se na članove radne grupe INSPIRE):
  • Prioritet će se dati lokalnim nevladinim organizacijama / organizacijama civilnog društva (i lokalnim nevladinim udruženjima / konzorcijima koji vode organizacije civilnog društva), međutim, također primamo prijave drugih lokalnih agencija kao što su vladine i akademske institucije.
  • Pojedinačni kandidati će se uzeti u obzir samo ako mogu demonstrirati prethodnu opsežnu tematsku i nacionalnu stručnost, pristup mrežama i postojeće odnose.
 • Sekundarna publika: razmatraće se prijedlozi međunarodnih nevladinih organizacija (ili konzorcija koje vode međunarodne organizacije); međutim, trebaju jasno pokazati kako su predložene aktivnosti osmišljene sa lokalnim vlasništvom i kako će lokalni akteri imati direktne koristi.

Kako aplicirati:
Molimo vas da pogledate link za više informacija.

Kontakt:
INSPIRE Fund Contact Information:
Za sva pitanja kontakt osoba je:
Nicolas Makharashvili
Coordinator, INSPIRE Working Group
Senior Program Officer, CPC Learning Network | Columbia University
Tel: +1 212 342 5208
Email[email protected]
Web stranicahttp://www.cpcnetwork.org/inspirefund/

(Visited 161 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments