IGAS: Poziv za prijave za učešće na Model European Union, Strasbourg 2016

31 dec
Rok prijave 11.01.2016

Poziv za prijave za učešće na Model European Union Strasbourg (MEUS) 2016, EU simulaciju koja se dešava u samom Evropskom parlamentu, otvoren je do 11. januara 2016. godine za sve mlade osobe uzrasta od 18 do 26 godina.

Model European Union Strasbourg je jedinstvena simulacija procesa odlučivanja i politike Evropske Unije, koje se održava svake godine u Strasbourg-u, gradu koji predstavlja simbol mira i demokratije u Evropi.

Konferencija okuplja 200 visoko motiviranih studenata i mladih profesionalaca, nudeći im ekskluzivnu priliku da se upoznaju sa funkcionisanjem evropskih institucija u samom Evropskom parlamentu. Na ovu konferenciju dobrodošli su mladi sa studija iz svih oblasti, od studenata prava, međunarodnih odnosa, političkih nauka, do historije, medija, te jezičkih studija.

Sama simulacija uključuje debatu na dvije legislativne teme iz stvarnog života, sačinjene od strane Evropske komisije, te se simulira donošenje zakona unutar EU stavljajući se u uloge članova Evropskog parlamenta ili članova Vijeća EU. Međutim, kako bi simulacija bila što realnija, učesnici mogu preuzeti i uloge lobista, novinara, te prevodilaca. Upravo zato, MEUS predstavlja jedinstven proces učenja koji je fokusiran na dinamiku funkcionisanja EU institucija pri donošenju EU zakona.

Aplikacije za MEUS otvorene su i za mlade osobe iz Bosne i Hercegovine, uzrasta od 18 do 26 godina, a aplikaciju je potrebno poslati putem interneta najkasnije do 11. januara 2016. godine. Neophodno je izabrati ulogu za koju se želi prijaviti, te na osnovu uloge priložiti dodatne dokumente kao što su CV, motivaciono pismo, esej na jednu od zadatih tema, reference i portfolio. Participanti sami snose troškove učešća u visini od 150 EUR, te troškove putovanja.

Detaljne informacije o tome kako aplicirati mogu se pronaći na zvaničnoj web stranici www.meu-strasbourg.org ili MEUS Facebook Fan Page-u. Također, zainteresovani mogu kontaktirati predstavnike Inicijativne grupe Alpbach u Sarajevu, koja je zvanični partner MEUS za Bosnu i Hercegovinu, putem emaila: [email protected] te IGAS Facebook Fan Page-a ili web stranice www.igas.ba.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin