Hartefakt: Konkurs za najbolju savremenu dramu

31 maj
Rok prijave 20.07.2016

Nezavisna regionalna kulturna organizacija Hartefakt, sa sedištem u Beogradu, raspisuje

KONKURS

za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst

na srpskom, hrvatskom, bosanskom ili crnogorskom jeziku.

Pravo učešća na konkursu imaju autori/autorke sa prebivalištem na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Žiri u sastavu Biljana Srbljanović (dramska spisateljica), Oliver Frljić (reditelj) i Filip Vujošević (dramski pisac i dramaturg), doneće odluku o pobedničkom i sačiniti uži izbor od pet najuspešnijih dramskih tekstova.

Prvo mesto na konkursu podrazumeva dodelu novčane nagrade u iznosu od 4000 EUR (neto). Nagrada obuhvata i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobedničkog komada u toku 2017/2018. godine u produkciji Hartefakta u jednom od regionalnih pozorišta. Hartefakt se obavezuje da, u štampanoj formi, objavi zbirke sa pet dramskih tekstova koji uđu u uži izbor konkursa. Pored toga, Hartefakt je spreman da podrži i podstiče umetničku afirmaciju i promociju najuspešnijih dramskih tekstova sa konkursa.

Konkurs je otvoren do 20. jula 2016. godine.

Rok za donošenje odluke žirija je 5. oktobar 2016. godine.

PRAVILA KONKURSA

Osnovni kriterijumi prilikom odlučivanja žirija će biti umetnička vrednost i društvena angažovanost. Dramski tekstovi koji svojom porukom podstiču nasilje, versku i nacionalnu netrpeljivost, kao i diskriminaciju po bilo kom osnovu, neće biti razmatrani kao potencijalni kandidati za nagradu.

Pravo učešća na konkursu imaju samo originalni, neobjavljivani i neizvođeni radovi.

Jedan autor ili autorka može prijaviti najviše dva dramska teksta na konkurs. U protivnom ove prijave neće biti razmatrane.

Pobednički tekstovi prethodnih konkursa su radovi Olge Dimitrijević „Radnici umiru pevajući“, Doruntine Bashe „Prst“ i Vesne Perić „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“. Sve pobedničke drame postavljene su na scenu u produkciji Hartefakta.

Hartefakt posebno ceni originalnost, savremenu formu i autorske politike mladih stvaralaca.

Sve dodatne informacije možete pronaći ovdje.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin