Grayson Perry: Taština malih razlika u Banjaluci

31 aug

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i British Council sa velikim zadovoljstvom najavljuju otvaranje izložbe „Taština malih razlika” britanskog umjetnika Graysona Perry-a, koje će se održati 07. septembra u 20.00 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Posebnost izložbe u Banjaluci jeste činjenica da je ovo jedini grad koji će umjetnik posjetiti u okviru turneje izložbe Zapadnim Balkanom.

Osim prisustva na otvaranju izložbe, Perry će održati i ekskluzivno predavanje istoga dana u 18.00 u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski Dvor.

Grayson Perry je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Claire. On koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

Izložba „Taština malih razlika” sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Inspirisane ciklusom slika „Život razvratnika”Williama Hogartha, engleskog slikara iz 18. Vijeka. Djela prate život izmišljenog lika Tima Rakewell-a – od ranog djetinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći.

Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Kompozicija svake od tapiserija donekle podsjeća na djela rane renesanse i podstiče na umjetničko, ali i socio-političko istraživanje. Kao umjetnička forma, tapiserija je kroz istoriju najčešće ukrašavala zidove aristokratskih dvoraca i prikazivala vjerske, vojne ili mitske scene. Perry se takvim statusom tapiserije poigrava, koristeći ovaj medij da prikaže scene i likove iz svakodnevnog života, kroz bogatstvo kolorita i sadržaja koji uključuje autobiografske reference kao i mapiranje savremenog britanskog društva.

Važnu okosnicu ove izložbe čini i čini i dokumentarni TV serijal u produkciji britanskog Channel 4 „S Grajsonom Perijem neukus ni slučajno/ All in the Best Possible Taste with Grayson Perry”, nagrađenih prestižnom nagradom BAFTA, koji će tokom trajanja izložbe biti emitovani u Muzeju i na Radio televiziji Republike Srpske.

Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Council-a i kolekcije Arts Council-a kojom upravlja londonski Southbank center. Ona je poklon umjetnika i galerije Victoria Miro, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund, fondacije „Sfumato” i kompanije AlixPartners.

British Council i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske izložbu u Banjaluci realizuju uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Banjaluke.

Više informacija

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments