Grantovi za izvještavanje o pričama žena

25 maj

IWMF-ovi grantovi za izvještavanje o pričama žena (The IWMF’s Reporting Grants for Women’s Stories), sponzorirani od strane The Secular Society, je nova inicijativa koja podržava novinarstvo proizvedeno od i o ženama.

U doba povećane globalizacije potreba za raznovrsnim pokrivanjem rodnih tema je najvažnija za slobodno i reprezentativno novinarstvo. Ti grantovi će biti katalizator za izvještavanje o neispričanim pričama o problemima koji utiču na žene i djevojke i njihov svakodnevni život.

Kroz programe, stipendije i grantove IWMF osnažuje novinarke sa edukacijama, podrškom i umrežavanjem kako bi postale liderice u industriji izvještavanja. IWMF prepoznaje da je promocija rada i unaprijeđenje uloge žena u medijima ključno za transparentnost, te da su novinarke i dalje podzastupljene u medijskim organizacijama širom svijeta. Prema tome, priče o ženama i temama koje utiču na njihove živote su i dalje jako slabo praćene. IWMF-ovi grantovi za izvještavanje o pričama žena je inicijativa koja omogućava novinarkama pristup neispričanim pričama kroz nove načine finansiranja kojim se naglašava rodno-uravnoteženo izvještavanje.

The Secular Society podržava jednakost spolova kroz donacije nezavisnom izvještavanju koje ukazuje na potrebu da novinarke dobiju snažnije mogućnosti finansiranja kako bi nastavile sa novinarstvom u javnom interesu. The Secular Society vjeruje da vladine i vjerske organizacije trebaju biti odvojene; također drži da su sva vjerska uvjerenja jednako vrijedna i prema njima se treba odnositi sa tolerancijom i poštovanjem. Novinarstvo finansirano od strane IWMF-ovih grantovi za izvještavanje o pričama žena će pridonijeti većem razgovoru o globalnoj ulozi sekularizma i usredotočiće se na izazove sa kojima se susreću žene u ne-svjetovnom svijetu.

Grantovi pružaju mogućnosti za novinarke da prate važne međunarodne priče kroz rodno osjetljivu pokrivenost prijavljenih tema.

Prosječna vrijednost granta je 5.000 dolara.

Grantovi će se dodjeljivati za pokrivanje troškova izvještavanja uključujući troškove putovanja (letove, transport u zemlji, vozače), logistiku, vize, te plaćanja za prevoditelja/icu i osoba koje pomažu u ugovaranju sastanaka.

Sve aplikacije je potrebno predati putem IWMF-og online sistema apliciranja.

Aplikacije za grantove za izvještavanje će biti razmatrane stalno. Sredstva će se dodjeljivati i dobitnice će biti obaviještavane tri puta godišnje u aprilu, avgustu i decembru. Kandidatkinje se istovremeno mogu prijaviti za Reporting Grants for Women’s Stories i Howard G. Buffett Fund for Women Journalists.

Prijedlozi projekata koji su posebno osjetljivi na vremenske rokove će biti razmatrani od slučaja do slučaja. Ako je vaš prijedlog projekta osjetljiv na vremenske rokove budite spremni objasniti zašto je to tako u svojoj prijavi.

Više informacija možete pronaći ovdje.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin