Građanska matura u šest bh. gradova

22 maj

Građanska matura je simboličan naziv za događaj koji Fondacija CPI (Centar za zastupanje građanskih interesa) želi ponuditi maturantima kao novi i originalan način da obilježe završetak školovanja, da nauče nešto novo i da se pri tome dobro zabave.

Budući da sve više mladih odlazi iz BiH, a da nam u ovoj godini predstoje Lokalni izbori, namjeravamo da tokom juna realizujemo niz zabavno edukativnih aktivnosti za mlade u 6 bosanskohercegovačkih gradova: Zenica, Sarajevo, Mostar, Tuzla, Doboj, i Banja Luka. Želimo da animiramo mlade ljude da utiču na ambijent u kome žive, da traže odgovornost političara za pogrešno donesene odluke, ili obećano a neučinjeno, da se zainteresiraju kako se troše budžetska sredstva, a naročito ona namijenjena mladima, te da ih potaknemo da izađu na izbore i glasaju kao dobro informisani građani.

Dvosatno okupljanje biće ispunjeno muzikom, razgovorom o političkoj situaciji, značaju otvorenosti budžetskog procesa, sa osvrtom na to šta im pruža i kako se koristi Baza javnih finansija Fondacije CPI. Nastupom ekipe komičara iz Komedija s nogu – Stand Up Comedy ova događanja dobiće i svoj zabavni dio.

Skupove planiramo realizovati u navedenim gradovima u saradnji sa lokalnim organizacijama civilnog društva (Medica Zenica, Agencija lokalne demokratije Mostar, Omladinskir esursni centar Tuzla – ORC Tuzla, Udruženje za edukaciju i političko obrazovanje Teslić i Perpetuum Mobile – Centar za razvoj mladih i zajednice Banja Luka).

Građanska matura je organizirana u okviru projekta “Od budžetske otvorenosti i dostupnosti do participativnosti”, finasiranog od strane Fonda Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.

  • 1. juni 2016. Zenica, Family Centar Ekran, 18.00
  • 2. juni 2016. Mostar, Muzička škola, 18.30
  • 3. juni 2016. Sarajevo, Velika sala Općine Stari Grad, 18.00
  • 7. juni 2016. Tuzla, Narodno pozorište Tuzla, 18.00
  • 9. juni 2016, Doboj, Dom vojske, 18.00
  • 10. juni 2016. Banja Luka, Hotel Bosna, 18.30
(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin