Grad Banja Luka nagrađuje najbolje studente sa po 2.500 KM

13 okt

Gradska uprava Banja Luka raspisaće u ponedjeljak, 16. oktobra, konkurs za dodjelu gradskih stipendija studentima prvog ciklusa visokoškolskog obrazovanja, u okviru ovogodišnjeg programa podrške mladima, vrijednog više od 1,6 miliona KM.

Ovogodišnjim gradskim budžetom za stipendiranje predviđeno je 1,6 miliona KM, s tim da će, po procjenama, jedna trećina biti usmjerena za studente.

Prema konkursu, koji će biti zvanično objavljen u ponedjeljak, dodjeljuju se tri vrste stipendija, a najveća pomoć je predviđena za studente koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja, i to mjesečni iznos od 250 KM (na godišnjem nivou 2.500 KM, s obzirom na to da se stipendija isplaćuje samo za vrijeme trajanja školske godine). Istovremeno, mjesečna stipendija za ostale studente (po socijalnom statusu i školskom uspjehu) iznosiće 130 KM.

Prema ovogodišnjim pravilima, u deficitarne studije svrstani su elektrotehnika, biologija i fizika.

Uporedo s tim, krajem novembra bi trebalo da budu poznati rezultati javnog konkursa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola. Prema objašnjenju nadležnih iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, na objavu rezultata ovog konkursa čeka se nešto duže, jer se ove godine za navedene stipendije prijavilo čak 1.300 učenika, i to najveći dio njih po osnovu ostvarenog školskog uspjeha.

Oni će na godišnjem nivou dobiti stipendiju od 800 KM (stipendisti po osnovu školskog uspjeha i socijalnog statusa), te 1.600 KM oni koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja. Ove stipendije se isplaćuju u mjesečnim tranšama, i to 10 mjeseci u godini.

Poziv će biti objavljen na stranici Gradske uprave.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin