GLOBAL UGRAD: Konkurs za razmjenu studenata

23 dec

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država objavila je otvaranje Svjetskog programa razmjene studenata dodiplomskog studija (Global UGRAD) za akademsku 2017/18. godinu.

Radi se o jednosemestralnom programu koji će okupiti studente iz 60 država svijeta na američkom koledžu ili fakultetu. Osim nastave, program obuhvata i iskustvo rada u lokalnoj zajednici, profesionalne prakse te upoznavanja kulture. Potrebno je naglasiti kako se radi o vanrednom programu koji se ne svrstava u određeni stepen studija. Eventualno priznavanje ECTS bodova sa ovog programa stipendisti moraju dogovoriti sa matičnim univerzitetom.

Od kandidata se prije svega zahtjeva i vannastavni angažman, kako na samom fakultetu, tako i u drugim segmentima društva, odnosno lokalne zajednice.

Stipendija pokriva sve studentske troškove, uključujući: put, smještaj, prehranu, mjesečni džeparac, troškove za literaturu, kao i zdravstveno osiguranje.

Ambasada naglašava kako se radi o programu koji ne pravi diskriminaciju ni po kojem osnovu, te podstiče na prijavu studente i iz urbanih i iz ruralnih krajeva BiH.

Osnovni uslovi za prijavu su minimalno 18 godina te državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Osim toga, kriteriji su aktivan studij na drugoj ili višoj godini dodiplomskog studija na nekoj od akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, preostao još minimalno jedan semestar studija (Global UGRAD ne može biti posljednji semestar studija), TOEFL certifikat o poznavanju engleskog jezika, te obavezivanje na povratak u BiH nakon završenog Global UGRAD programa na najmanje dvije godine.

Program traje od avgusta 2017. do januara 2018. godine.

Prijava se podnosi online, a potrebno je predati pismo namjere, dva pisma preporuke, transkript ocjena sa prevodom na engleski jezik, opcionalno portfolio, te kopiju prve strane pasoša. Detaljnije informacije u ovome nalaze se u samom Konkursu.

Više informacijahttp://www.stipendije.ba/novost/2647

Rok za prijavu je 31. decembar.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments