FZZZ objavljuje Javne pozive i pruža priliku za zapošljavanje

26 feb

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) će u narednom periodu objavit dva Javna poziva. Prvi Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja u ovoj godini bit će objavljen sutra, 27. februara, a dan poslije Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja start up zapošljavanja.

Za realizaciju Programa predviđena su sredstva u iznosu od 40.000.000 KM.

Kako navodi direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje, Helena Lončar, ovo je omogućeno zahvaljujući većem ovogodišnjem budžetu koji za sufinansiranje zapošljavanja iznosi oko 50 miliona KM, a od toga je 12, 7 miliona KM iz kredita Svjetske banke.

Cilj Programa je poticanje najmanje 11.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH na samozapošljavanje, pokretanjem djelatnosti, kao i na zapošljavanje drugih osoba sa evidencije nezapozlenih u tim djelatnostima.

Sufinansiranje start up zapošljavanje odnosi se na mlade do 30 godina, bez obzira na spol, radno iskustvo i stepen obrazovanja koji su prijavljeni na evidenciji nezaposlenih prije dana podnošenja prijave na Javni poziv radi pokretanja i regstracije obrta/privrednog društva.

Za program sufinansiranja start up samozapošljavanja planirano je 6.000.000, a poticajne mjere se odnose na poduzetništvo za mlade, za žene i poduzetništvo za sve, kako je nazvano.

Vezano za poduzetništvo za mlade Zavod isplaćuje poticajna sredstva u iznosu od 390 KM u trajanju od 12 mjeseci, isto tako i za poduzetništvo za žene, dok za poduzetništvo za sve Zavod isplaćuje 360 KM u trajnju od 12 mjeseci.

Također, kod Start up programa jedokratno se isplaćuje iznos od 200 KM za troškove nastale prilikom pokretanja biznisa. A ukoliko se zaposli još osoba pored osnivača biznisa refundira se iznos od 330 KM u trajanju od 6 mjeseci.

Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja biti objavljen na internet stranici Zavoda (www.fzzz.ba).

Prijave će biti moguće putem web portala, a kompletna dokumentacija se dostavlja kantonalnim službama za zapošljavanje.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin