Fondacija CURE raspisuje poziv za dostavljanje pismenih radova na temu “Ne tolerišem nasilje u vezama mladih!“

13 feb
Rok prijave 10.03.2017

Poziv za dostavljanje pismenih radova (priča) je namijenjen srednjoškolcima i srednjoškolkama s ciljem iznošenja svojih stavova vezanih za nasilje koje se događa mladim osobama u različitim vrstama veza (prijateljskim, porodičnim, ljubavnim itd.). Pismeni radovi trebaju biti fokusirani na temu “Ne tolerišem nasilje u vezama mladih“ s ciljem davanja odgovora na pitanje kako mlade osobe doživljavaju, kako se osjećaju i kako djeluju u svakodnevnim situacijama nasilja (nasilje na internetu, vršnjačko nasilje, nasilje u ljubavnim odnosima, porodično nasilje i slično).

Fondacija CURE iz Sarajeva raspisuje poziv za dostavljanje pismenih priča u sklopu projekta pod nazivom “Rodno uvjetovano nasilje: Pogled iz drugog ugla – nasilje u vezama mladih”. Ovaj projekat je nastavak dugogodišnjih aktivnosti i realizujemo ga i u 2017. godini. Cilj projekta jeste prevencija nasilja (kako vršnjačkog tako i rodno zasnovanog) te razvijanje svijesti o potrebi uklanjanja rodnih stereotipa i ostalih uzroka nasilja i poticanje provođenja učinkovitih programa koji se bave sprječavanjem nasilja.

Pismeni rad može biti dostavljen u vidu pripovijetke, proze, poezije, pjesme, motivirajućeg govora i/ili opisa događaja koji uključuju realne i/ili izmišljene životne priče mladih osoba koje će svoj rad kreirati na način da drugim mladim osobama skrenu pažnju na važnost rada na prevenciji svih oblika nasilja, koliko nasilje loše utiče na kvalitet ljudskih života, te da pokrenu/podstaknu druge da razmišljaju o netoleranciji nasilja i da ponude/pokažu mogućnost izlaska iz situacija nasilja.

Radovi koji budu izabrani će biti objavljeni na web stranici Fondacije CURE, a uz pristanak autora i autorica, radovi se mogu koristiti u čitalačkim sesijama, performansima, priredbama i drugim kulturno-umjetničkim događajima koji će imati za cilj širenje ideje o nultoj toleranciji na nasilje koje se događa u vezama mladih. Priče mogu biti objavljene anonimno, pod pseudonimom ili pod pravim imenom (o tome odlučuje autor/ica rada).

AUTORICE I AUTORI TRI NAGRAĐENA PISMENA RADA ĆE DOBITI PO TABLET!

Prijava će se smatrati važećom ukoliko bude poslana do 10.03.2017. godine do ponoći i ukoliko bude sadržavala sljedeće informacije:

  • Osoba koja pošalje svoj rad treba biti srednjoškolac/ka sa poručja cijele BiH, uz prebivalište BiH.
  • Kratku informaciju o sebi (ime i prezime, grad, srednja škola, datum rođenja)
  • Naziv pismenog rada
  • Pismeni rad koji neće prelaziti 1500 riječi
  • Informaciju da li je pismeni rad već negdje prije bio objavljivan

Prijave se trebaju dostaviti u Fondaciju CURE, na e-mail adresu [email protected] ili na adresu: Fondacija CURE, ulica Čekaluša 16, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina. Za sva dodatna pitanja možete kontaktirati Deniju ili Vedranu na +387 33 207 – 561.

Fondacija CURE je feminističko-aktivistička organizacija koja djeluje za ravnopravnost spolova i rodova zalažući se za pozitivne društvene promjene putem obrazovnih, umjetničko-kulturnih i istraživačkih programa. Poziv za dostavljanje pismenog rada na temu “Ne tolerišem nasilje u vezama mladih“ je kreiran u slopu projekta „Rodno uvjetovano nasilje – Pogled iz drugog ugla: Nasilje u vezama mladih“ koji je podržan od strane CFD (Christliche Friedensdienst iz Švicarske) i ima za cilj da upozna mlade ljude putem radionica i edukacija s problemom nasilja i rodno uvjetovanog nasilja.

Više informacija: http://www.fondacijacure.org/index.php?do=article&article_id=920

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Hocu.ba praksa