Fondacija CURE: Poziv na radionicu za LBTQ zene i žene braniteljice prava LGBTI osoba

29 sep
Rok prijave 07.10.2016

Fondacija CURE vas sa zadovoljstvom poziva na radionicu
“Integrisana sigurnost za LBTQ žene i žene braniteljice ženskih ljudskih prava”
s fokusom na brigu o sebi iz lične i organizacijske perspektive koja će se održati od petka, 14.10.2016.  do nedjelje, 16.10.2016. godine u hotelu Hollywood u Sarajevu.

Radionica na temu integrisane sigurnosti koju organizuje Fondacija CURE je namijenjena LBTQ ženama i ženama koje podržavaju LGBTI problematiku te koje su aktivne na bilo koji način u svojim lokalnim zajednicama.

Integrisane sigurnosti je model kreiran iz potrebe za novim načinom stvaranja sigurnosti, jer su patrijarhalne norme ukorjenjene i normalizovane unutar struktura moći. Sigurnosni rizici po aktivistkinje i žene braniteljice ženskih ljudskih prava mogu biti fizički, emotivni, psihološki i duhovno štetni, te prožimaju svaki aspekt života (tijelo, um, duh, porodicu, zajednicu, organizaciju itd.). Žene trebaju biti osnažene da analiziraju i evaluiraju svoj položaj i situaciju kako bi bile u stanju da sagledaju kompletnu sliku rizika s kojima su suočene, kako bi izgradile strategije odgovora i nošenja s tim rizicima.

Upravo zato cilj ove radionice jeste osnaživanje LBTQ žena i žena podržavateljica kroz rad na pitanju sigurnosti i sopstvene održivosti, a kroz:

  • Podizanje svijesti po pitanju značaja sigurnosti;
  • Razvijanje kapaciteta LBTQ žena kao integralnog dijela Ženskog pokreta u BiH u odnosu na pitanja sigurnosti i samoodrživosti.

Radionica interaktivnog karaktera trajat će tri dana, a metode rada uključuju: razgovore, vježbe,  prezentacije i rad u grupama. Zvanično s radom počinjemo u petak, 14.10.2016. godine u 12.00 sati (sa ručkom) i završavamo u nedjelju, 16.10.2016. godine poslije ručka (ručak počinje u 13.00 sati). Troškove treninga, smještaj, hranu i piće, kao i refundaciju putnih troškova snosi Fondacija CURE uz finansijsku podršku Astrea Lesbian Foundation. Aplikaciju za prijave na radionicu šaljemo u nastavku, a vaše prijavnice molimo da pošaljete do petka, 07.10.2016. do 12.00 sati. Facilitatorice ove radionice su: Vedrana Frašto i Sanda Kovačević.

„Briga za sebe nije samo ugađanje samoj sebi (hedonizam), to je ustvari samoodrživost i to je politički čin dobročinstva“
– Audre Lorde

Više informacija i prijava: poziv-na-radionicu-fondacija-cure

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin