European Council: Praksa u Vijeću Europe

1 jun
Rok prijave 31.08.2017

Praksa u Vijeću Europe je dostupna državljanima država članica Vijeća Europe i državljanima članica kandidata.

Prakse se sprovode 2 puta godišnje u trajanju od 5 mjeseci:

  • 1. februar – 30. juni;
  • 1. septembar – 31. januar.

Kandidat može izabrati vrijeme koje mu najviše odgovara.

Kandidati treba da dobro vladaju jednim od zvaničnih jezika Vijeća Europe – engleskim ili francuskim. Također, poželjno je znati i druge jezike. Osim toga, obavezna su znanja i vještine u pisanju projekata.

Za vrijeme prakse, praktikanti će vršiti istraživanja, spremati projekte, referate, izveštaje, vršiti analize i ocjene susreta stručnjaka.

Program prakse predviđa 100 stipendija. Krajnji rok za prijavu za stipendiju je 31. august. Za samofinansirajuću praksu rokovi su 1. oktobar i 1. april.

Kandidatima je potrebno:

  • Biti državljaninom 1 od 43 države koje ulaze u Vijeće Europe.
  • Dobro vladati 1 od 2 zvanična jezika Vijeća Europe (engleskim ili francuskim).
  • Pozdravlja se dobro znanje i drugih stranih jezika. Imati diplomu o završenom visokom obrazovanju ili dokument koji potvrđuje završene 3 godine na fakultetu.

Formular i dodatne informacije su dostupni na sajtu Vijeća Europe.

Vijeće Europe (sastavljeno od šefova država i/ili vlada članica) definiše opće političke smjernice i prioritete Unije. On donosi, prije svega, političke odluke, pa se stoga ne pojavljuje kao zakonodavni organ, iako njegove odluke imaju dalekosežne posljedice, kako za unutrašnje funkcionisanje EU, tako i za njeno djelovanje na međunarodnoj sceni. Lisabonskim ugovorom je uvedena funkcija predsjednika Vijeća Europe (sa mandatom od dvije i po godine i mogućnošću reizbora), radi ostvarivanja stabilnosti i kontinuiteta u radu Europskog savjeta, kao i snažnijeg predstavljanja Unije na međunarodnom planu. Predsjednik u skladu sa Lisabonskim ugovorom “na svom nivou i u svom kapacitetu” predstavlja Uniju na međunarodnom planu.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments