Edukacija za sve – Invaliditet, različitost i inkluzija

13 mar

Da li ste vi ili član vaše porodice ikada bili isključeni iz bilo kojeg oblika učenja, socijalnih ili drugih aktivnosti na poslu, u školi ili društvu? Možda se sjećate kako je bilo bolno to iskustvo. Milioni djece širom svijeta su isključeni iz pristupa obrazovanju zbog invaliditeta, ovo isključenje ih lišava ostvarenja njihovog potencijala i mogućnosti.

„Kada razmišljamo o obrazovanju za sve. Šta je inkluzija? Zašto raspravljamo o tome? Inkluzija je važna jer podrazumeva prihvatanje i proslavu ljudske raznolikosti. Radi se o svima nama. Svi mi moramo doprinijeti i učestvovati i znati da utičemo na našu zajednicu i život drugih. To možemo postići inkluzijom kroz obrazovanje za svu djecu u svoj njihovoj raznolikosti.”

Inkluzivno obrazovanje podrazumjeva rješavanje prepreka za učenje i učešće i pretvarnje školskih zajednica u zajednice u kojima će svi imati koristi od inkluzije.

Pristup obrazovanju za djecu s invaliditetom je bio izazov u mnogim zemljama, s problemima od nedostatka sredstava, diskriminatorne politike, kulturnih i društvenih predrasuda, kao i nedostataka praktične podrške za nastavnike i roditelje.

Univerzitet Cape Town organizuje besplatni online kurs za sve one koji žele da nauče više o inkluzivnom obrazovanju.
Ovaj kurs ima za cilj da pomogne nastavnicima, drugim stručnjacima i roditeljima u borbi za inkluziju, na praktičan način, u svom okruženju.

Prema riječima dr. Kevina Maxwella: „Naš posao je da učimo djecu koju imamo. Ne onu koju bi željeli da imamo. Ne onu koju smo imali. Nego onu koju imamo baš sad…sve njih.”

Ovaj kurs će vam pomoći da učite svu našu djecu, baš sad!

Kurs počinje 04. aprila 2016. godine i traje šest sedmica.

Teme koje će biti obrađene tokom ovih šest sedmica su:

1. Zašto inkluzija?

2. Obrazovanje počinje kod kuće.

3. Stvaranje inkluzivne škole.

4. Partnerstvo za uspjeh.

5. Promjena prakse u učionici.

6. Izgradnja mreže.

Sedmično trajanje kursa je tri sata, sa mogućnošću pristupa edukativnom programu i materijalima u vrijeme koje vama odgovara.

Više o ovom online kursu i formular za registraciju možete pronaći ovdje.

Myright.ba

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin