Dođite na besplatnu predstavu „Misliš da ne vidim“ u Sarajevu

24 nov

Predstava „Misliš da ne vidim“ je rezultat sedmomjesečnog rada sarajevskih srednjoškolaca i poznate bosanskohercegovačke glumice Vanese Glođo. Predstava tematizira nasilje.

Nasilje je prikazano kroz 12 scena. Svaka scena je prikazana na drugačiji način i svaka scena donosi svoju priču. Glumci predstave se isprepliću kroz scene i svakoj sceni daju poseban pečat. Nasilje je tema koja postaje sve aktuelnija i postaje veliki problem društva. Kroz ovu predstavu autor i glumci žele prenijeti poruku da nasilje nikada nije bilo rješenje. Predstava prati živote mladih i starijih ljudi koji su preživljeli nasilje i pričaju svoju priču koja nikada nije nikome ispričana. Istinite priče u predstavi nam govore koliko je zapravo nasilje prisutno u društvu, a ne bi trebalo biti. Različite scene koje su prikazane u predstavi bude u gledateljima osjećaj koji nisu ranije prepoznavali. Suosjećajnost. Žrtvovanost. Sažaljenje.

Dječaci, djevojčice, žene, muškarci, tinejdžeri se susreću sa životnim preprekama koje donosi društvo, a upravo ta prepreka je nasilje. Nasilje je izvršeno na ljude koji su drugačiji, koji nisu kao gomila isti, što pokazuje scena momka koji trenira balet i zlostavljan je od svojih vršnjaka. Nije bio shvaćen u društvu, baš kao ni glumci naredne scene, koja donosi život jedne imućne tročlane porodice se polako počinje pretvarati u pakao, jer se njihov sin pada u loše društvo i počinje se drogirati.

Nasilje kroz predstavu je prikazano i na sljedećim scenama, gdje majka svojoj kćerki otima momka, naredna scena prikazuje šta je sve djevojka u stanju da uradi zbog ljubavi. Žrtvovanost, naivnost, odbačenost, sve su to imenice koje opisuju nasilje. Život muža i žene koji žive zajedno, gdje je žena žrtva u braku. Silovane žene koje su završile na psihijatriji. Ubojstvo majke. Raskid veze. Rat. Samoubojstvo. Sahrane. Sve su to scene koje su prerađene kroz predstavu. Da li će upravo ova predstava prosvijetliti ljude i natjerati da ne čine nasilje?

Pored toliko nasilja, vrijeme je da se okrenemo nečem ljepšem. Da se okrenemo ljubavi.

U predstavi igraju: Ivan Bošković, Nejla Bihorac, Džana Čišić, Amina Đulović, Vanja Đokić, Aida Hot, Lejla Hajdar, Negra Handžo, Alen Konjicija, Nejla Nukić, Din Karović, Sara Pinjo, Kenan Sitarević, Rijad Sjutrović i Tik Tak.

Ulaz na predstavu je besplatan.

Kada? 10.12.2017 u 18:00

Gdje? Međunardoni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo

(Visited 8 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments