Dani arhitekture 2017: Poziv na konkurs

23 feb
Rok prijave 15.04.2017

Regionalni festival Dani arhitekture Sarajevo objavljuje konkurs za studente, mlade arhitekte, fotografe, dizajnere i umjetnike i poziva ih da predlože svoje viđenje sadašnjosti i budućnosti prostora u kojim obitavamo. Konkurs je dio desetog izdanja festivala koje će se održati od 17. do 21.05.2017. pod temom “Kontinuirani enterijer”. Kurator ovogodišnjeg izdanja je hrvatski arhitekt Idis Turato.


Šta je Kontinuirani enterijer?

Danas živimo u stanju Antropocene. Stanje i prostor koji je uspostavljen ljudskim aktivnostima i globalnim razvojem.

Grad kao centar razvoja i mjesto urbanih promjena prestaje biti jedino mjesto analize, djelovanja, urbanizma i arhitekture.

Globalni svijet se putem svojih različitih politika, ekologija, ekonomija i infrastrukturnih mreža, proširio i međusobno povezao u specifičnu i dosad neviđenu strukturu ruralnog i suburbanog pejzaža, kako na nacionalnoj, međunarodnoj, tako i na kontinentalnoj osnovi.

Unutar takvih odnosa nestaje klasično selo i ruralni razvoj, gradovi gube prepoznatljive oblike, gdje infrastrukture energije i digitalne kulture umrežavaju ljude i teritoriju u kontinuiranu arhitekturu.

Moć i kontrola izmješteni su iz lokalnog i fizičkog prostora u virtuelno i nematerijalno. Snažni mediji, ekonomije, BIG podaci, te njihova moć i uticaj postali su lebdeći i neuhvatljivi.

Komfor, sigurnost, “smart”, održivi razvoj i njihova kontrola potpuno su uslovili prostore oko nas. Živimo u prostoru Kontinuiranog enterijera.

Unutar takvog stanja i pripadajućeg prostora, postavlja se pitanje kako živimo i kako radimo? Kako izgleda prostor dnevnog boravka, prostor rada i prostor zajedništva i komunikacije?

Šta tražimo od vas?

Napišite, uslikajte, snimite, montirajte, režirajte, nacrtajte, oblikujte, izmodelirajte nam svoje viđenje sadašnjosti i budućnosti… Prošlost nas ne zanima!

Gdje šaljete radove?

Svoje radove kao odgovor na konkurs možete poslati preko web aplikacije na http://www.daniarhitekture.ba/bs/dakonkurs

Tu možete pronaći detaljne upute o načinu prijave na konkurs.

Do kad?

Rok za dostavu radova: 15.04.2017.

Rezultati: 25.04.2017.

Ko ima pravo učešća?

Konkurs je otvorenog tipa, internacionalni. Pravo prijave imaju studenti i mladi do 35 godina starosti (arhitekti, dizajneri, umjetnici, fotografi i svi koji se osjecaju tako :)).

U slučaju da imate dodatna pitanja…

… možete nas kontaktirati na mail: [email protected]

Koje su nagrade?

Svi pristigli radovi će biti objavljeni na web stranici Dana arhitekture, te će učestvovati u izložbi Dana arhitekture 2017 pod nazivom “Kontinuirani enterijer”.

Stručni žiri će odabrati 7 najboljih radova, čiji će autori biti pozvani da učestvuju i prezentuju radove na Pecha kuchi u sklopu programa Dana arhitekture. Za učesnike Pecha Kuche obezbijeđen je smještaj tokom festivala u Sarajevu.

Za autore najboljih radova obezbijeđene su i ulaznice za sve događaje u sklopu Dana arhitekture 2017 .

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments