Challenge fond: Finansijska sredstva za realizaciju inovativnih poslovnih ideja

1 jun

Cilj projekta je doprinijeti smanjenju nezaposlenosti, povećanje konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Jedna od glavnih karakteristika Projekta C2C je njegov otvoreni i konkurentni proces prijave na području cijele Bosne i Hercegovine, koji pruža kandidatima jednokratnu i ograničenu podršku za prevladavanje nesigurnosti koji inhibiraju inovacije, istraživanje i razvoj, kao i ulaganja u nove pristupe. Zahvaljujući projekta C2C, biti će podržani inovativni projekti kroz uvođenje novih ideja, proizvoda, metoda, usluga ili pristupa koji mogu dovesti do značajne promjene, a ne samo do marginalnih poboljšanja.

Zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini uspostavljen je Challenge to Change, C2C, program. Implementirati će ga Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća-RARS. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Glavni cilj projekta je jačanje privrednog razvoja u BiH, kao i saradnje Švedske i BiH.

U Bosni i Hercegovini postoje mnoge poslovne ideje koje se ne mogu realizirati zbog nedostatka disperzije kapitala. S obzirom na trenutnu situaciju u BiH, Sida je prepoznala potrebe za razvoj novog instrumenta podrške inovacijama i razvoju biznisa i podržala uspostavljanje Challenge programa u Bosni i Hercegovini.

Ukupni budžet Challenge to Change programa je 30 miliona švedskih kruna, oko 3,2 miliona EUR. C2C će biti otvoren za MMSP iz cijele BIH, ali i Švedske, kao i startupe koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Kompanije koje zadovolje uspostavljene kriterije moći će dobiti grant sredstva u iznosu maksimalno 30.000 eura, što predstavlja 50% ukupne investicije.

Postoji značajna bh. dijaspora u Švedskoj, sa velikim interesom da doprinese razvoju Bosne i Hercegovine, tako da će kroz C2C biti istražena i mogućnost korištenja iskustava bh. dijaspore u Švedskoj.

Nadamo se da će C2C program doprinijeti povećanju broja zaposlenih, učešću žena u ekonomskom razvoju, kao i sveukupnom ekonomskom rastu.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments