CD simulacija „Klimatske promjene“

15 feb
Rok prijave 13.03.2016

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu će se 02. 04. 2016. održati simulacija na temu „Klimatske promjene“ u sklopu CD kluba koji je organizovan na Odsjeku za politologiju.  Partneri ovog projekta su Humanity in Action Bosnia and Herzegovina i copy.ba.+

Geopolitička svjetska elita je u posljednjih nekoliko godina fokusirana na problem klimatskih promjena. Razlog zašto je to pitanje u fokusu jesu prirodni resursi koji se uništavaju, a uzročnik je, naravno, ljudski faktor. Brojna istraživanja koja su rađena u svijetu pokazala su da su potresi povezani sa eksploatacijom energenata. Posljednji dokaz da je klima širom svijeta narušena su i vremenske neprilike na čitavom Balkanu. Upravo zbog toga Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu organizuje simulaciju na temu „Klimatske promjene“.

Klimatskim promjenama je u velikoj mjeri doprinio ljudski faktor. Brojna istraživanja koja su rađena u svijetu pokazala su da su potresi povezani sa eksploatacijom energenata. Osim toga razvijen je HAARP antenski sistem koji utječe na klimatske promjene jer je program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije i predstavlja projekat istraživanja s ciljem stimuliranja i kontrole procesa u ionosferi koja je dio Zemljine atmosfere na visini od 50 do 80 kilometara, i koji sadrži veliku količinu iona nastalih djelovanjem sunčevog vjetra i ima veliki utjecaj na prostiranje elektromagnetskih valova.

Da je klima značajno drugačija svjedočimo svake godine. Posljednji dokaz da je klima širom svijeta narušena jesu i vremenske nepogode na čitavom Balkanu. Naša država je osjetila posljedice klimatskih promjena u maju 2014. godine.

Poplave koje su tada Bosnu i Hercegovinu zahvatile nanijele su ukupnu štetu nešto veću od dvije milijarde eura, objavila je Delegacija Europske unije u izvještaju o posljedicama poplava, koje su sastavili domaći i međunarodni stručnjaci.

Više o Simulaciji možete pronaći ovdje.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin