Bundestag: Prilika za stažiranje u njemačkom parlamentu

25 apr

Njemački Bundestag, u saradnji sa Slobodnim univerzitetom, Humboltovim univerzitetom i Tehničkim univerzitetom u Berlinu otvorio je konkurs za petomjesečnu Međunarodnu parlamentarnu stipendiju (IPS) u Berlinu.

Stipendija IPS namijenjena je visokokvalifikovanim i politički zainteresovanim mladim ženama i muškarcima, koji nakon završetka programa žele da se vrate u svoju matičnu zemlju da bi aktivno i odgovorno učestvovali u kreiranju njene demokratske budućnosti.

Njemački Bundestag, kao donji dom parlamenta SR Njemačke, mladim ljudima pruža mogućnost da u toku 15-sedmičnog angažmana kod jednog od članova Bundestaga upoznaju njemački parlamentarni sistem i politički proces donošenja odluka, kao i da steknu praktična iskustva u oblasti parlamantarnog rada. Stipendiste će izabrati nezavisna izborna komisija Njemačkog Bundestaga.

Uslovi za prijavu su završen fakultet, odlično poznavanje njemačkog jezika, poznavanje njemačke politike, društva i historije. Također, kandidati moraju biti mlađi od 30 godina.

Stipendija podrazumijeva putne, te troškove smještaja i osiguranja, kao i mjesečno primanje u iznosu od 500 eura.

Program će biti održan od 1. marta do 31. jula 2017., a rok za prijavu je 30. juna ove godine.

Više informacija mogu se pronaći u Ambasadi SR Njemačke u BiH, kao i na internet stranici.

 

(Visited 563 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin