Bookstan – internacionalni festival književnosti u Sarajevu

14 jul

Izdavačka kuća Buybook će od 25. do 28. jula, a povodom obilježavanja 20 godina rada organizovati Bookstan, internacionalni festival književnosti koji će svake godine u Sarajevu okupljati najznačajnije domaće, regionalne i svjetske autore i autorice.

Kurator prvog izdanja festivala bit će bosanskohercegovački i internacionalni književnikAleksandar Hemon koji je odabrao moto “No East, No West” kao centralnu temu Festivala. Zahvaljujući Hemonu i saradnji sa Buybookom u Sarajevo će stići prestižni autori i autorice, agenti i agentice, kritičari i kritičarke, urednice i urednici.

U centralnom programu Festivala će biti predstavljeni Mona Eltahawi, John Freemana, Rabih Alameddine, Kamila Shamsie, Rawi Hage i Amila Buturović. Zemlja u fokusu će biti Turska s autorima Ece Temelkuran i Mariom Levijem. U regionalnom programu autore će predstaviti izdavači Fraktura iz Zagreba, Buka iz Beograda i Dobra knjiga iz Sarajeva, a Buybook će promovirati niz bh. autora i autorica čije je naslove objavio u vlastitom izdanju.

Festivalski program uključuje i izložbe, koncerte, obrazovne programe za mlade književne kritičare/ke, kao i specijalni mini sajam knjiga najznačajnijih regionalnih izdavača.

Realizaciju prvog Bookstana podržali su Ministarstvo kulture i sporta KS, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Fond Otvoreno društvo BiH, Goethe-Institut, Turski kulturni centar Sarajevo, Ambasada Republike Turske, Ambasada Kanade, Igepa i Dobra knjiga Sarajevo i drugi partneri, saopšteno je iz IK Buybook.

(Visited 215 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin