BIRN: Ljetna škola istraživačkog novinarstva

18 jul
Rok prijave 20.07.2016

I ove godine Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) organizuje Ljetnu školu istraživačkog novinarstva, namijenjenu novinarima koji već imaju iskustvo u ovoj oblasti i žele usavršiti svoja znanja i vještine.

Ljetna škola istraživačkog novinarstva prilika je za novinare da o novim tehnikama i vještinama uče od svjetski priznatih urednika i trenera koji će ih provesti kroz radne discipline i unaprijediti njihov istraživački rad. Treneri u ovogodišnjoj BIRN-ovoj ljetnoj školi su iskusni novinari i urednici iz Reutersa, Univerziteta Columbia, The Guardiana, OCCRP-a i drugi.
Za pohađanje škole bit će izabrano 30 novinara, od kojih 20 s područja Balkana. Odabrani učesnici predložit će ideje za priče i bit će formirane grupe novinara. Tri najbolje grupe će biti nagrađene iznosima od 1.500 do 3.000 eura. Novinare pobjednike će voditi glavni treneri i BIRN-ovi istraživački urednici.
Novinari s područja Balkana koji žele pohađati BIRN-ovu ljetnu školu trebaju imati tri godine iskustva, a mogu dolaziti iz Albanije, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Bosne i Hercegovine.
Ukupna cijena kursa je 790 eura, a pokriva troškove obuke, smještaja i svih obroka. Također, uključuje i udžbenik BIRN-a pod naslovom “Iza kulisa: Vodič za istraživačke novinare na Balkanu”. Ograničeni broj stipendija dobit će najbolji kandidati, uz dodatno pokrivanje putnih troškova do 100 eura. Za rane prijave, koje stignu do 25. juna, cijena kursa je umanjena na 650 eura. Novinari kojima nije potrebna stipendija prijavu mogu dostaviti do 1. augusta.
Ljetna škola će se održati od 21. do 27. augusta u Konjicu.
Krajnji rok za prijavu je 20.7.2016.
Više informacija o načinima apliciranja možete pronaći ovdje.
(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin