Besplatno predavanje na temu “Moć empatije”

18 jul
Rok prijave 27.07.2017

Besplatno predavanje moć empatije donosi nam važnu temu s naprednim i inovativnim metodama za bolje međuljudsko razumijevanje, komunikaciju i povezanost. Empatija kao ljudski kvalitet je zapravo ključ za transformaciju ljudskih odnosa i time svjesnosti. Moguće je da samo kroz ispravno razumijevanje i korištenje empatije svijet može promijeniti paradigmu koja će potaći daljnji napredak prema zaustavljanju ratova. 

U današnjoj komunikaciji prisutne su brojne društveno poticane metode zadobivanja reda i kontrole kao što su kriticizam, osuđivanje, etiketiranje, prijetnje i ljutnja, međutim osim privremenog djelovanja, one ne dovode do rješenja problema ili konflikta, već se šablona ponašanja nastavlja ili dolazi do još goreg izraza nehumanog ponašanja.

Moć empatije nam stvara novu sliku rješenja koja je zasnovana na strpljenju, ljubavi i reformiranom ponašanju. Dokazi se nalaze u zemljama kao što je Norveška, gdje postoji drastično različit sistem zatvoreništva – gdje doživotna presuda ne postoji, gdje je maksimalna presuda 21 godinu, gdje imaju najnižu stopu ubistva, gdje u nekim zatvorima čak nema ni zidova, oštrih žica ili naoružanih stražara s puškama. Njihovi zatvori u kojima zatvorenici dobivaju više slobode, njege, obrazovanja, razvoja i u kojima se omogućava okolina koja je nezastrašujuća, mirna i vedra, dakle sistem koji potiču rehabilitaciju a ne odmazdu, pokazuju da je empatija budućnost; samo se 20% zatvorenika vraća u zatvore nakon što su bili otpušteni. To se jako razlikuje od zemalja kao što su SAD i UK u kojima se više od 50% zatvorenika vraća u zatvore već prvih par godina nakon što su izašli iz njih.

Dođite na ovo predavanje gdje ćete saznati metode koje vi lično možete koristiti kako biste promijenili lični odnos sa sobom i s drugim ljudima u svojoj okolini. Kada primjenjujemo empatiju u svakodnevnom životu, postaje očigledno da tako postepeno mijenjamo sebe iz korijena i na taj način cijeli svijet.

Prof: Sandra Baksa – održava predavanja i radionice na temu unutarnjih vrijednosti i osobne svrhe, poučava meditaciju baziranu na pozitivnim stavovima, a u posljednje vrijeme češće se bavi nenasilnom komunikacijom i osnaživanjem autentičnih vrijednosti žena i mladih.

Predavanje će s eodržati u Centau za zdravo starenje, Titova 12, Sarajevo, 28.07.2017 od 19:00 do 21:00

Prijave su obavezne a prijaviti se možete na  [email protected] ili SMS 061-474-778

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments