Besplatni onlajn kursevi: Nauči nešto novo

5 jan

Svima je poznato da je obrazovanje danas veoma skupo i mnogima, često, nepristupačno. Zahtjeva mnogo vremena i odricanja, kako roditelja, tako i nas samih. Mnogi su čak primorani da zarađuju kako bi sebi priuštili luksuz studiranja. Međutim, ponekad čak ni završene studije nisu garancija da ćemo pronaći posao koji bi u potpunosti odgovarao našim potrebama. Poslodavcima su najčešće potrebni saradnici koji za sobom imaju godine iskustva.

Ali, šta ako nemamo traženo iskustvo? Da li se tu završava naša potraga? Odgovor je: Ne!

Imajući u vidu potrebu za obrazovanjem i sredstvima potrebnim za njegovo ostvarenje, poznati svjetski univerziteti, poput Kembridža i Harvarda, osmislili su veliki broj besplatnih onlajn kurseva, koji omogućavaju korisnicima aktivno usvajanje znanja iz oblasti koja im se čini zanimljivom ili, pak, potrebnom.

Ovi kursevi su zamišljeni kao spoj video snimaka, upitnika i testova koji se razlikuju iz nedjelje u nedjelju. Video snimci su osmišljeni kao kratka predavanja univerzitetskih profesora ili naučnika iz određenih oblasti, dok testovi služe kao uvid u napredovanje studenata. Svake nedjelje se održava novi čas, nakon čega se ispunjava pomenuti test. Kursevi najčešće traju od 5 do 15 nedjelja, nakon čega se dobija sertifikat, koji nam može poslužiti kao dodatna stavka u našem CV-ju.

Svaki od ovih kurseva sadrži detaljna uputstva na samom početku kojih se korisnici u toku predavanja pridržavaju. Pružaju mogućnost edukacije u različitim oblastima. Pohađajući neki od njih, možemo naučiti kako funkcioniše web-dizajniranje, menadžment, novinarstvo, ali i kako da savladamo strah od usmenog izlaganja ili, pak, kako da postanemo samosvjesnije i srećnije individue.

Mogućnosti su različite, potrebno je samo pronaći kurs koji nam odgovara i zadovoljava naše potrebe. Osim što zadovoljava našu želju za znanjem, pomaže i našem profesionalnom razvoju i integritetu. Sertifikat koji se na kraju dobija ima vjerodostojan kredibilitet, s obzirom na to da iza njega stoje gore pomenuti, svjetski priznati univerziteti.

Međutim, iako su kursevi besplatni, za sertifikat je neophodno izdvojiti određenu sumu novca. Ta suma najčešće ne prelazi iznos od 30 evra, što je, složićete se, mnogo manje od cijene današnjih kurseva. Ipak, prije pohađanja svakog od onlajn kurseva potrebno je dobro se informisati o uslugama koje nam njihovi osnivači nude i o priznatosti pomenutih sertifikata.

Neki od najpoznatijih i najpouzdanijih jesu EdX, Coursera i Udacity, ali je moguće pronaći i mnogo drugih. Izbor je ostavljen korisnicima, njihovim željama i potrebama.

Portalmladi.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin