Besplatna škola za pica majstore

22 dec

Restoran “Krčma kod Alekse” organizuje malu školu za zvanje i zanimanje “pica majstor”. Naučite kako se prave pice, postanite majstor i budite najbolji.  Iskoristite ovu jedinstavnu priliku, naučite sve tajne za pravljenje savršene pice.

Glavni cilj ove obuke, jeste naša želja da mladi ljudi nauče praviti kvalitetne pice i da sami počnu privređivati.

Obuka za sve polaznike je besplatna.

Program obuke se izvodi u prostorijama ’’Krčme kod Alekse’’, na dobro poznatoj adresi: Momčila Popovića 18 Banjaluka.

Prijave se mogu poslati na email: [email protected].

Inače prva krušna peć za pravljenje pica sazidana je 1989. godine u ’’Krčmi kod Alekse’’ i od tada počinje priča o poznatim picama iz ovog objekta.

Kako je nastala pica

Naziv “pica” vuče porijeklo od riječi “picea” i “pizza”, koje su na području Sicilije i Kalabrije, na lokalnom dijalektu latinskg jezika označavale niske pogače hljeba. Kasnije su se od tih niskih pogača razvile pice.

Iako datum nastanka pice ni približno nije poznat, sa sigurnošću se može reći da je Italija domovina ovog jela. Najveće razmjere svoje popularnosti u ovoj zemlji pica je doživjela u Napulju. Davne 1830 godine, u Napulju je postojala prva picerija koja je poslovala u zatvorenim prostorijama. Prije te godine, picerije su postojale samo kao “tezge” na otvorenom.

Krušne i pica peći

Zbog svoga oblika idealna za pripremanje hljeba , pizza i ostale hrane ( meso , kolači ) peć na drva daje hrani poseban okus i troši malo energije za postizanje temperature preko 400 C

Krušna peć je zidana komora koja se zagrijava na drva. Ranije su se u krušnoj peći na drva pekao hljeb, kolači i sva ostala jela koja su se u nju stavljala nakon što bi iz komore za pečenje bio uklonjen pepeo. Zbog kvalitetnih materijala i umjerenih dimenzija, danas se krušna peć koristi za pečenje mesa na žaru i pica. Peć sa žeravicom idealan je roštilj koji meso ispeče, a da ono ne pougljeni. Pizza pečena u krušnoj peći neusporediva je s pizom pečenom u pećnici. Peć radi na jednostavnom principu: potrebno je dobiti maksimum izmjene topline u komori za pečenje uz minimum gubitka te topline. Osim toga, svod u obliku parabole poboljšava efekat isijavanja u peći.

(Visited 162 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin