Besplatna radionica u Banjaluci: Postani guru za foto priče

13 maj
Rok prijave 15.05.2018

Prilikom snimanja kvalitetne fotografije, bez obzira da li ste amater, entuzijasta ili ambiciozni profesionalac, važno je da poznajete tehniku i pravila kadriranja.
Svakim danom fotografija pričinjava zadovoljstvo mnogima kao razonoda, umjetnost, hobi ili kao dokument života. Glad za informacijom i ubrzan tempo života natjerali su čovjeka da sve više novih saznaja lakše prihvata vizuelno, nego čitajući. Razvojem interneta i društvenih medija fotografija je postala nezaobilazan dio našeg života. Jedna slika nerijetko može potpuno izmijeniti društvene prilike, a ponekad i naše živote. Iskoristimo ih.

Kako odabrati pravi kadar za svoju foto priču i mnoštvo drugih detalja građani Banjaluke mogu saznati na besplatnoj radionici „Postani guru za foto priče“ koja će biti održana u četvrtak 17.05.2018.godine u prostorijama Informatičke akademije InfoARS.

Kadriranje predstavlja tehniku fokusiranja pogleda posmatrača na fotografiju, tako što ističe njene bitne dijelove. Postoji mnoštvo blogera na društvenim mrežama čija je tajna uspjeha upravo u kvalitetnom kadriranju. Ono može da obezbjedi kontekst fotografije i priča gledaocima nešto o osobi ili mjestu gdje je napravljena. Može stvoriti iluziju dubine, treće dimenzije ili različitih slojeva na fotografijama. Korišćenjem arhitektonskih predmeta i prirodnih elemenata radi odličnog okvira može se prenijeti osećaj šetnje kroz šumu, muzej, dvorac sa osećanjem ulaska u fotografove cipele i posmatranjem svijeta kroz njegovu prizmu.

Cilj radionice

Naučiti kako prepoznati dobar motiv i ispravno kadrirati fotografiju.

Vizuelni elementi u fotografiji su veoma bitni, posebno postavljanje predmeta u odnosu na druge objekte. Pravilinim kadriranjem fotografija je estetski prijatnija, a fokus posmatrača usmjerava se na uokvireni objekt. Nekada iz prve uspijemo snimiti pravi kadar i uhvatiti pravi trenutak, a ponekad kadriranje moramo odrediti naknadno, zavisi od priče koju želimo ispričati. To je vrlo važno pogotovo u reportažnoj fotografiji.

Sadržaj i trajanje radionice

Trajanje radionice je dva sata. Podijeljena je u četiri dijela:

  • Pravilo trećine – Fotografija se dijeli na devet jednakih dijelova pomoću dvije vertikalne i dvije horizontalne linije. Na taj način nastaju četiri presjeka na koje stavljamo određeni subjekt kojeg želimo fotografisati. Tako postavljen kadar je puno zanimljiviji od centralnog.
  • Linije i oblik – Naše oči obično prate jako naglašene linije na slici. Linije imaju snažan uticaj na način na koji doživljavamo fotografiju. Horizontalne, vertikalne, dijagonalne, krivudave linije mogu se koristiti da slikovito ujedine fotografiju ili usmjere pogled gledaoca na glavnu tačku interesa. Oblik je fizička manifestacija objekta. On je definisan granicom koja ga dijeli od ostatka svijeta, a ta granica određuje njegov oblik.
  • Odnos boje – Tri su osnovna obilježja boja koja zanimaju fotografe su ton boje, zasićenost i svjetlina.
  • Odnos uglova – Naizmjenični snimci treba da budu u različitim kadrovima – na primjer, ptičija ili žablja perspektiva, gornji ili donji rakus. Pomjerajući sopstvene uglove gledanja u komunikaciji sa drugim ljudima, možemo sklopiti mozaik koji nam omogućava da ljude i događaje bolje razumijemo.

Potrebno predznanje

Za radionicu nije potrebno prethodno predznanje. Dovoljna je zainteresovanost za fotografiju. Poželjno je posjedovanje DSLR aparata. Ukoliko ne posjedujete isti možete ponijeti neki manji digitalni aparat ili kvalitetan mobilni telefon kako biste mogli aktivno učestvovati na vježbama.

Predavač

Aleksandar Golić iskustvo je stekao u beogradskim Večernjim novostima, bio je urednik fotografije u nedeljniku Reporter, a jedno vrijeme radio je kao fotoreporter za Glas Srpske. Sarađivao sa agencijama Reuters i EPA. Organizator je nekoliko samostalnih izložbi fotografija od kojih su najznačajnije grupna izložba “Džez i rok fotografije” u Beogradu, samostalna izložba “Zvuci za laku noć” u Banjaluci, grupna izložba fotografija povodom dana Dejtona, u Banjaluci, pod nazivom “365 dana od megdana”. Dobitnik je prestižne nagrade za najbolju fotoreportažu na regionalnom konkursu za najbolju fotografiju 2015. godine, Yu Press Photo.

Uvod u kurs novinarske fotografije

Besplatna radionica je prilika da se prisutni kvalitetno informišu o osnovama fotografije, a za najupornije Akademija će organizovati detaljniji kurs gdje će praktično moći da nauče i druge tehnike u fotografiji.

Ako ste početnik, ovaj kurs je napravljen za vas, jer razbija ključne nedoumice. Idealna je prilika da saznate zašto se novinska fotografija razlikuje od ostalih bliskih grana fotografije, na koji način ih fotoreporteri stvaraju i kako pridonose sredstvima informisanja.

Najmoćnije fotografije su one koje imaju priču. Razmislite prije nego što pritisnete okidač na fotoaparatu, jer kvalitetna fotografija može da vrijedi hiljadu riječi.

Šta ćete naučiti na kursu

Želite da vašim fotografijama udahnete dušu? Zanima vas kakvu ulogu u svemu tome imaju blenda, ekspozicija, kadriranje, kompozicija? Kako da povećate čitanost vaših tekstova?

Ovaj kurs će vas voditi kroz osnovne pojmove u novinskoj fotografiji, fotoaparatima, naprednim modovima i postavkama aparata, kompoziciji i tehnikama snimanja, kao i o osnovnoj obradi fotografija. Časovi su interaktivni uz konstantne konsultacije sa predavačem. Poseban naglasak je stavljen na razvijanje foto vijesti – šta čini dobru priču, kao i na primjenu multimedijalnih tehnika.

Kurs novinske fotografije trajaće pet sedmica, a održaće se kroz 10 časova. U kurs je uključen obavezan praktičan rad polaznika, koji će imati određene zadatke. Odabrani radovi svakog kandidata biće analizirani kako bi se rad polaznika usavršio, a najbolja fotografija biće nagrađena.

Gdje dobiti više informacija?

Besplatna radionica održaće se u četvrtak, 17.05.2018. u 17:30h, u prostorijama Informatičke akademije InfoARS koja se nalazi u ulici Carice Milice 43. Ukoliko želite da učestvujete na besplatnoj radionici, prijavite se do 15.05.2018. putem prijavne forme koja se nalazi na ovom linku. Prijave su obavezne jer je broj mjesta ograničen.

Za dodatne informacije nas možete kontaktirati putem emaila [email protected] ili broja telefona +387 66 927 682.

(Visited 197 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Emir Kustura