AFS organizuje razmjenu srednjoškolaca u 2017/18

23 dec
Rok prijave 01.02.2017

Želiš pohađati školu u stranoj zemlji, živjeti u domaćin porodici, naučiti novi jezik i učestvovati u životu lokalne zajednice? Maštaš o otkrivanju nove kulture, te želiš saznati nešto novo o vlastitoj kulturi posmatrajući je iz nove perspektive? Želiš izgraditi nova dugotrajna prijateljstva sa ljudima iz cijeloga svijeta i biti ambasador BiH? Želiš se osamostaliti, ojačati svoje samopouzdanje i bolje upoznati sebe i svoje mogućnosti?

UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini u saradnji sa AFS Intercultural Programs objavljuje:

POZIV za učešće u AFS programima interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca u školskoj 2017/18. godini.

Programi

  1. AFS jednogodišnji program razmjene (juli/august/septembar 2017. – juni/juli 2018.)

Učesnici AFS jednogodišnjeg programa razmjene borave u domaćin zemlji i žive u domaćin porodici, pohađaju srednju školu, te učestvuju u orijentacijskim aktivnostima i drugim događajima koje organizuje AFS domaćin organizacija.

  1. ECTP tromjesečni program razmjene (august/septembar – decembar 2017.)

Učesnici AFS tromjesečnog programa razmjene ili ECTP programa (European Citizenship Trimester Programme) borave u domaćin zemlji gdje žive u domaćin porodici, pohađaju srednju školu i učestvuju u orijentacijama i drugim događajima koje organizuje AFS domaćin organizacija. Program se završava učešćem u petodnevnom završnom seminaru u Briselu koji organizuje Evropska federacija za interkulturalno učenje.   tokom kojeg učesnici imaju priliku naučiti više o institucijama EU, evropskom i aktivnom građanstvu, posjetiti Parlament EU ili Vijeće Evrope i družiti se sa oko 250 učesnika programa iz cijele Evrope.

AFS i interkulturalno učenje

AFS programi interkulturalnog učenja učesnicima pružaju priliku za otkrivanje i istraživanje nove kulture, te spoznavanje svoje kulture iz druge perspektive. AFS je od 1947. godine do danas omugućio da više od 460.000 učenika i mladih osoba otputuje u inostranstvo i doživi iskustva osobnog rasta koja traju kroz cijeli život.

Stipendije

UG ISU BIH i AFS nastoje za svaku generaciju učesnika u AFS programima razmjene srednjoškolaca osigurati što veći stipendijski fond kako bi što više učenika dobilo priliku doživjeti iskustvo interkulturalnog učenja. Spisak dostupnih stipendija za školsku 2017/18. godinu možete pronaći na sljedećem linku: stipendije. Savjetujemo vam da provjeravate navedeno stranicu redovno jer ćemo do isteka roka za prijavu nastojati osigurati dodatne stipendije koje će biti objavljene na navedenoj stranici.

Uslovi za učešće i način prijave

Opći uslovi za prijavu za učešće u AFS programima razmjene srednjoškolaca su:

  • da učenik trenutno pohađa srednju školu na području BiH;
  • da učenik ima prebivalište na području BiH;
  • da ima odlične ili vrlo dobre ocjene;
  • da zadovoljava posebne uslove prijave za učešće u programima određene od strane domaćin zemlje (posebne uslove učešća možete pročitati na stranicama programa);
  • da blagovremeno popuni online prijavni formular.

Više informacija o programu i načinu prijave pronađite ovdje.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments